Nagrada UFUS-a Milošu Radivojeviću 1Foto: Marko Misić/Fonet

Nagrada Udruženja filmskih umetnika Srbije za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji uručene su u petak u Aeroklubu reditelju Milošu Radivojeviću, scenografu Milenku Jeremiću i kostimografu Mirjani Ostojić.

Radivojević je, zahvaljujući na nagradi, rekao da je to za njega neuobičajena situacija i da se prirodnije oseća kada mu zvižde i sigurnije kada je osporen.

„Dobiti nagradu od svog plemena, od ljudi koji su čitav svoj život potrošili na film, nema većeg. Znam da je nemoguće organizovati kinematografiju u kojoj bi bilo mesta za mene, ali nema kukanja“, rekao je on, dodavši da ovakve nagrade slute na kraj i sugerišu da je vreme da se „rukavice okače o klin“.

On se prisetio da je snimao velike totale sa velikih visina.

„Sada polako silazim i došao sam do normalnih vizura. Osećam se kao na patosu. Nisam nakautiran, ali sve gledam iz ekstremno donjeg rakursa. Prvo mi se to učinilo kao pad, a onda sam shvatio da je to odlična pozicija jer iz tog rakursa čovek bolje vidi. Voleo bih da sa tog patosa napravim još neki film“, rekao je reditelj filmova „Dečko koji obećava“, „Buđenje iz mrtvih“, „Una“, „Kako su me ukrali Nemci“…

Nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2016. godini pripala je Milošu Radoviću za scenario i režiju filma „Dnevnik mašinovođe“. Komisija za nagrade je radila u sastavu: Milan Knežević, Miroslav Lekić, Miljen Kljaković, Dimče Stojanovski, Radoslav Vladić, Mirjana Vukomanović, Miroslav Jelić, Božidar Zečević i Željko Mijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari