Nagrada za oživljavanje "Bivete" 1

Na Otvorenoj sceni u parku Bukovičke Banje, Aranđelovčanima i brojnim gostima predstavljeno je priznanje koje je poslenicima ovog grada, u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa dodelila „Evropa Nostra“.

Na „Berlinskom pozivu na akciju“, održanom u junu u Berlinu, nagrada koja je sada stigla u Bukovičku Banju dodeljena je za rekonstrukciju i oživljavanje Paviljona „Biveta“ u parku Banje. Paviljon je sagrađen pre 111 godina, ali je poslednjih dvadesetak godina preživljavao tužnu sudbinu. Konačan udarac doživeo je 2014. godine prilikom katastrofalnog nevremena koje je zadesilo Šumadiju. Simbol vode uništila je vodena stihija.

Bio je to konačan signal da je krajnje vreme da se Paviljonu posveti dužna pažnja. Kompanija „Knjaz Miloš“, lider u proizvodnji mineralne vode na ovom prostoru Evrope, Specijalna bolnica „Bukovička Banja“, grad Aranđelovac, uz veliku pomoć Vlade Kraljevine Norveške, Paviljonu su vratili stari sjaj.

– Mi smo ponosni na ovaj izuzetan istorijski objekat, a koliko je on značajan govori i da se nalazi na etiketi na bocama naše vode, rekao je na proslavi Miloš Stojisavljević, direktor „Knjaz Miloša“. Naša kompanija je odgovorna institucija i uvek ćemo se zalagati za očuvanje istorijskih i kulturnih znamenja.

Na skupu su govorili i ambasador Norveške Arne Seans Bjornštad i Sneška Kvahdril Mihailović, generalna sekretarka Evropa Nostre, koja je prenela pozdrave predsednika organizacije Plasida Dominga.

Prvi objekat od armiranog betona

Paviljon je tokom svog postojanja preživljavao razne sudbine. U istoriju Srbije ušao je kao prvi objekat koji je sagrađen od armiranog betona. Prvo flaširanje mineralne vode počelo je pod njegovim krovom i ovde su za njen kvalitet stigle mnogobrojne međunarodne nagrade. Posle izgradnje točionice, pretvoren je u restoran za banjske goste. Svetlije trenutke doživeo je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je bio galerija za Smotru umetnosti „Mermer i zvuci“, na kojoj su najznačajnija imena Jugoslavije i sveta izlagala slike, keramiku i druga dela nastala na Smotri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari