Nagrada za životno delo Nišvila Jovi Radovanoviću i Sedmorici mladih 1Foto: Nišvil

Nagrada za životno delo koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje zaslužnim srpskim muzičarima, ove godine biće uručena Jovi Radovanoviću i grupi „Sedmorica mladih“, sastavu koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao ansambl koji je 33 godine svirao neprekidno zajedno.

U saopštenju Nišvil džez festivala se navodi da su „Sedmorica mladih“ od početaka pa do prestanka rada, na ovim prostorima bili jedni od najuticajnijih promotera džeza i njemu srodnih stilova, iako će kod najšire publike ostati upamćeni kao prvi ansambl koji podjednako uspešno izvodi veoma različite muzičke stilove.

Podsetili su da je ansambl „Sedmorica mladih“ osnovan 29. septembra 1959. godine u Beogradu, pod nazivom „Beogradski diksilend ansambl“.

Prvu postavu, dodali su u Nišvilu, činili su Zoran Raković (truba), Ljubiša Milić (trombon), Vladislav Vasilić (klarinet), Nebojša Dančević (klavir), Milutin Vasović (gitara), Ljubiša Stošić (bas) i Branislav Todorović (bubnjevi).

„Poslednji koncert kao ansambl imali su u Sarajevu, u maju 1991. godine. Simbolično – kraj SFRJ bio je i faktički i kraj ‘Sedmorice mladih’, mada su zvanično prestali sa radom 1999. godine“, naveli su u Nišvilu.

U saopštenju je rečeno da su „Sedmorica mladih“ nastupali širom zapadne Evrope i bili su prva estradna jugoslovenska grupa koje je imala turneju po Sovjetskom Savezu, nakon izbacivanja Jugoslavije iz Komunističkog informacionog biroa 1948. godine, kao i nakon smrti Staljina.

„Samo u Sovjetskom Savezu su odsvirali oko 1.000 koncerata, a ostaće zebeleženo da su tokom tri dana odsvirali čak 17 koncerata u Noriljsku. Nastupe su imali i u Sjedinjenim Američkim Državama, a na inostranim turnejama su proveli punih 15 godina“, kazali su u Nišvilu.

Krajem 70-tih godina, naveli su, „Sedmorica mladih“ prestali su da nastupaju u inostranstvu i nastupali isključivo u Jugoslaviji.

„Tokom svoje dugogodišnje karijere, ansambl je snimio 30 singl ploča i više od 10 LP ploča. Bili su zaštitni znak Radio Televizije Beograd. Imali su svoju emisiju ‘Cirkus sedam mladih’ i ukupno su tokom svoje karijere snimili više od 50 sati programskog sadržaja“, naveli su u Nišvilu.

Najavljeno je da će nagrada za životno delo Jovi Radovanoviću i ansamblu „Sedmorica mladih“ biti uručena na otvaranju ovogodišnjeg „Nišvila“ – 12. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari