Nagrada zrenjaninskoj pesnikinji Dragici Stojanović uručena na Nišvilu 1Foto: privatna arhiva

Nagrada „Jefimija“, koju dodeljuje Društvo srpskih književnica za najbolji pesnički rukopis „Master klas“ za 2022. godinu, pripala je zrenjaninskoj pesnikinji Dragici Stojanović.

Idejni tvorac nagrade je Milica Milenković, pesnikinja, književna kritičarka i moderatorka programa na Nišvilu.

Dragici Stojnović nagrada je uručena u Nišu, ispred spomenika Jeleni Dimitrijević, nakon čega je zrenjaninska pesnikinja nastupila u okviru programa Nišvil festivala „Jazz and Book’s session“.

Dragica Stojanović je rođena u Zrenjaninu 1963. godine. Autorka je više zbirki pesama, a poezija joj je objavljivana u brojnim domaćim i regionalnim časopisima.

Dragica Stojanović je prva žena pesnikinja koja je u Zrenjaninu objavila knjigu pesama posle Drugog svetskog rata.

Rođena je 1963. godine u Zrenjaninu a nakon prve zbirke poezije „Teskoba“ objavljene 1984. godine, objavila je zbirke: Kuhinjska kukavica, Razgovor sa Isidorom, Gladne ispovesti, Literarni sneg, Od(a)brane pesme, O Hrid, Posolica, kao i zbirku kratkih priča Cepelin.

Pesme su joj prevedene na više jezika, rumunski, mađarski, engleski i španski jezik.

Dobitnica je nagrada: „Milica Stojadinović Srpinja”, „Stanko Simićević”, „Ulaznica”, „Pečat varoši sremskokarlovačke”, „Smeli cvet”, „Bešenovske povelje” za duhovnu poeziju, „Stevan Sremac – Bal u Elemiru”.

Poezija Dragice Stojanović objavljivana je u brojnim književnim časopisima i desetinama značajnih antologija, među poslednjima, u španskom izdanju „Antologije srpske ženske poezije“ Ligera vuela la sombra, Madrid 2021, koju je priredila Radmila Lazić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari