Zrenjaninska pesnikinja Dragica Stojanović izdala novu zbirku 1Foto: Banatski kulturni centar

Prva zrenjaninska pesnikinja od Drugog svetskog rata Dragica Stojanović, koja je prema rečima književnog kritičara Vladimira Arsenića utrla put mnoštvu žena da pođu stazama i bogazama poezije, a čija se poezija ovog leta čula i u Barseloni, objavila je u izdanju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ novu zbirku poezije pod naslovom „Gluvonema“.

Ovo je deveta zbirka poezije Dragice Stojanović čije su sve knjige nagrađene, a koja piše i objavljuje skoro pune četiri decenije.

„Naslov zbirke Gluvonema ukazuje na željeni položaj žene u patrijarhatu. Ona treba da bude gluva za svaki zov osim porodičnog, da rađa i da se stara o kući, ognjištu, ali još više treba da bude nema, bezglasna, da ćuti, trpi i pati. Dragica Stojanović hrabro istupa protiv takve predstave o ženi, ona joj daje i glas i sluh, njen krik samooslobađanja odjekuje kroz lirske subjekte njenih pesama, kroz njeno lirsko ja“, smatra književni kritičar Vladimir Arsenić.

U recenziji knjige književnik Radivoj Šajtinac zapisaće o novoj Dragicinog poeziji da je to „poezija koja neodbranjivo asocira i mudrim milovanjima izaziva samootkrića“.

„Autorka ne krije i ne štedi, lični, potkožni veš. Ne libi se da sve ono što liči na ispovedni kontekst autopoetike potpuno očisti od retoričkog iskustva“, navodi u recenziji knjige kniževnik Radivoj Šajtinac.

Nakon prve zbirke poezije Teskoba objavljene 1984. godine, objavila je zbirke: Kuhinjska kukavica, Razgovor sa Isidorom, Gladne ispovesti, Literarni sneg, Od(a)brane pesme, O Hrid, Posolica, kao i zbirku kratkih priča Cepelin.

Dobitnica je nagrada: „Milica Stojadinović Srpinja”, „Stanko Simićević”, „Ulaznica”, „Pečat varoši sremskokarlovačke”, „Smeli cvet”, „Bešenovske povelje” za duhovnu poeziju, „Stevan Sremac – Bal u Elemiru”.

Poezija Dragice Stojanović objavljivana je u brojnim književnim časopisima i desetinama značajnih antologija, među poslednjima, u španskom izdanju „Antologije srpske ženske poezije“ Ligera vuela la sombra, Madrid 2021, koju je priredila Radmila Lazić.

Ovaj izbor čini poezija 17 pesnikinja rođenih između 1957. i 1989. godine. Antologija je štampana dvojezično, dostupna na čitavom španskom govornom području, kao i u svim slavističkim centrima i španskim kulturnim centrima Servantes u svetu.

U junu 2022. godine, u okviru promocije Antologije, Dragica Stojanović predstavila je svoju peziju u Barseloni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari