Nagrade Milanu Jeliću, Radoslavu Vladiću i Žarku Dragojeviću za doprinos srpskoj kinematografiji 1Foto: FCS promo

Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS), već tradicionalno uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, dodelilo je prestižne godišnje nagrade za 2021. godinu.

Nagrada za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji dodeljena je istaknutim filmskim umetnicima: Milanu Jeliću, filmskom reditelju i scenaristi, Radoslavu Vladiću, glavnom snimatelju slike i Žarku Dragojeviću, filmskom reditelju, scenaristi, esejisti i teoretičaru filma.

Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2021. godini u kategoriji dugometražnog igranog filma dodeljena je Slobodanu Pešiću za režiju filma “Ne igraj na Engleze“.

Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2021. godini u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma dodeljena je Slobodanu Ivetiću za scenario i režiju filma “Kreka: lovac na snove”.

Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2021. godini u kategoriji animiranog filma dodeljena je Miroslavu Jeliću za scenario i režiju filma “ Starac i kutija”.

Memorijalnu nagradu „Jovan Aćin“ za filmsko stvaralaštvo u 2021. godini, dobio je Marko Grba Singh za scenario i režiju dokumentarnog filma “Rampart”.

Diploma Udruženja dodeljena je Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE za doprinos afirmaciji filma.

Komisija za nagrade je radila u sastavu: Predrag Pega Popović, filmski snimatelj, Vera Vlajić, reditelj animiranog filma, Milan Knežević, filmski reditelj, Branislav Milošević, filmski reditelj i Božidar Zečević, filmolog i istoričar filma.

Nagrađenima će priznanja biti uručena u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.