Nagrade Milošu Bikoviću, Grabariću, Divjaku, kutak Jagoša Markovića... 1Foto Nova.rs/Goran Srdanov

Svoj Dan, 20. februar i 77 godina postojanja, najstarije gradsko pozorište u Beogradu (osnovano je 1947.), tradicionalno je obeležilo svečanom dodelom priznanja najzaslužnijim umetnicima, a glavnu Nagradu „Tatjana Lukjanova“ za višegodišnji umetnički doprinos ovoj kući poneo je glumac Miloš Biković.

Odlukom Upravnog odbora Beogradskog dramskog, za izuzetna ostvarenja u protekloj godini nagrađeni su hrvatski glumac Ozren Grabarić, kome je ovo priznanje pripalo za uloge u predstavama „Prafaust“ Johana Volfganga Getea, u režiji Borisa Liješevića, i „Švejk“ Jaroslava Hašeka, reditelja Veljka Mićunovića.

Nagrade Milošu Bikoviću, Grabariću, Divjaku, kutak Jagoša Markovića... 2
Foto Nova.rs/Goran Srdanov

Glumici Ivi Ilinčić uručena je Posebna nagrada za partnersku igru, za ulogu Margarete u „(Pra)Faustu“, a ovo priznanje dodeljeno je i Svetozaru Cvetkoviću za lik Fausta, ali on danas nije prisustvovao svečanosti.

Ovogodišnji laureat BDP je i slovenački reditelj Žiga Divjak, za autorski projekat „Budućnost“, a nagradu je osvojila i mlada rediteljka Ana Janković za predstavu „Tiho, tiše“ Milice Radojčić, za scenu BDP Arena, u projektu – programu „Novi glasovi“.

Dragana Udovičić dobila je nagradu kao zvaničan fotograf BDP (nedavno je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu imala samostalnu izložbu svojih radova upravo iz kolekcije ove kuće), dok su Nagradu „Mihajlo Fejzulovski“ dobili zaoisleni iz sektora kostima, šminkje, rekvizita, majstora scene, i organizatori iz umetničkog sektora.

Nagrade Milošu Bikoviću, Grabariću, Divjaku, kutak Jagoša Markovića... 3
Foto Nova.rs/Goran Srdanov

Kako je istakao Jug Radivojević, direktor BDP-a, Dan pozorišta služi kao podsećanje koliko je kontinuitet važan, ali i da se sačuva ono što su generacije iza nas stvarale, i da se ostavi nešto na šta će buduće moći da se oslone.

– Mi pozorišni umetnici smo jedini koji imamo tapiju na sva vremena. Sećamo se svih onih koji su stvarali ovo pozorište… Sećamo se našeg dragog Jagoša Markovića čiji smo kutak napravili u foajeu, na mestu gde je ostavljao svoj bicikl, uz fotografije njegovih predstava koje će trajati zauvek – “Sumrak bogova” i “Divlje meso” . Tu je i njegov citat: “Pozorište je prečica do ljudske duše”. Sećamo se i nastradale dece iz “Ribnikara” i čuvara Dragana kojima smo posvetili večerašnju premijeru predstave “Gidionov čvor” – rekao je Jug Radivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari