Nagrađeni Zahar Prilepin i Dušan Kovačević 1Foto: Nenad Kovačević

Zaharu Prilepinu, poznatom ruskom piscu, uručena je nagrada „Ivo Andrić“, koju dodeljuje Andrićev institut u Andrićgradu, kod Višegrada, čiji je osnivač Emir Kusturica.

Nagrada za ukupno književno stvaralaštvo je uručena Dušanu Kovačeviću. 

Zahar Prilepin je nagrađen za roman „Obitelj“ i knjigu pripovedaka „Sedam života“, a priznanje mu je uručio Kusturica u Andrićgradu.  – Mojim rukovanjem sa Emirom Kusturicom, danas su se ovde sreli Andrić i Dostojevski. Ne kažem to zato što sebe smatram tako velikim, ali moj stisak ruke danas ovde donosi toplinu i duh ruskih klasika – rekao je Prilepin primajući nagradu. On je dodao da mu je to prva međunarodna književna nagrada i da mu je „veoma važno što je od  srpskog naroda“.

Profesor Jovan Delić, član žirija, obrazlažući nagradu je naveo da Prilepin nastavlja tradiciju velikih ruskih pisaca od Tolstoja do Solženjicina, te da je dodelom Prilepinu ta nagrada dobila međunarodni karakter.

Nagrada za ukupno književno stvaralaštvo i za dramu „Hipnoza jedne ljubavi“ je uručena Dušanu Kovačeviću, za koga je žiri, između ostalog, naveo da je on „vodeće ime srpske drame i jedan od najvećih evropskih smehotvoraca“.

– Andrićev institut smatram nacionalnim zdanjem. Ovakvo čudo ne postoji nigde na svetu. Čitav grad sagrađen je u čast jednog od najvećih pisaca dvadesetog veka – rekao je Kovačević i dodao da je ta nagrada „poput zlatne značke naše književnosti“.

Prvi dobitnici te nagrade su Matija Bećković za ukupno književno stvaralaštvo i knjigu „Tri poeme“ i Vladimir Kecmanović za roman „Osama“. 

 Andrić nije nacionalista

– Ono što neki danas čine Andriću, već odavno je zapisano na stranicama njegovih knjiga. Oni mu čine zlo. Andrić nije i ne može biti nacionalista. Treba samo čitati njegove knjige – poručio je  Kusturica.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari