Najbolja ostvarenja iz regiona u Leskovcu i onlajn   1

Projekcijom filma „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića večeras će biti otvoreno trinaesto izdanja Međunarodnog festivala filmske režije LIFFE. Istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka biće prikazana van konkurencije.

Najbolja filmska ostvarenja iz regiona nastala u poslednjoj godini biće prikazana do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu, kao i onlajn, a takmičarska selekcija obuhvata 10 naslova.

Srpsku premijeru narednih dana imaće ostvarenje „Koncentriši se, baba“ bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice, sa legendarnom Mirom Banjac u glavnoj ulozi.

Radnja filma smeštena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, a mesto radnje je jedna vila u brdu nedaleko od centra grada u kojoj baba Marija umire, što na jednom mestu okuplja porodicu rasutu po drugim gradovima, republikama i državama.

Premijerno prikazivanje u Srbiji planirano je i za slovenački filma „Igor i Rosa“ rediteljke Katje Colje.

To je priča o naizgled izgubljenoj i vraćenoj ljubavi, ujedno i intimnoj drami o starijem paru čija se veza raspala zbog određenih događaja, a koje ponovo okupljaju potpuno drugi razlozi.

Na programu LIFFE je i makedonski film „Vrba” Milča Mančevskog čije središte čine priče tri Makedonke koje se bore sa kontrolom nad svojim telom, tradicijom, odanošću, trudnoćom i usvajanjem, a ono što im je zajedničko jeste borba da postanu majke.

Tu je i „Otac” Srdana Golubovića o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, o gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

Borba protiv kancera dojke predstavlja jednu od ključnih tema filma „Grudi”, u kojem se kroz generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trku za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podršku, generacijski sukob i želju za boljim životom.

Deo ovogodišnje selekcije je i „Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana, koji u širem smislu govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“, zatim film Mladena Đorđevića „Sumrak u bečkom haustoru“ u kom reditelj, inspirisan romanom Darka Markova, prikazuje svet gastarbajtera i u crnohumornom stilu prikazuje njihove živote, kao i rediteljski prvenac Gordana Kičića „Realna priča“, koji je zatvoriti festival.

Priča o glumcu, Veljku Radisavljeviću, koji ima utisak da se ceo svemir urotio protiv njega i koji veruje da sav nesklad stvaraju ljudi oko njega, zbog čega često upada u komične sukobe sa prijateljima, porodicom, kolegama, pa čak i slučajnim prolaznicima. Poslednje večeri biće prikazan i slovenački film „Ja sam Frank“ (Metod Pevec) u kojem neočekivano nasleđe oca pokreće spor između Frenka, pobunjenika koji se i dalje drži starih socijalističkih vrednosti, i njegovog brata Branea, klasičnog profitera u tranziciji.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona.

Organizuje ga Leskovački kulturni centrar, uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i sponzora. Festival će, kako najavljuju organizatori, biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Za publiku izvan Leskovaca

I publika van Leskovca moći će tokom pet festivalskih dana preko internet platforme http://www.mojoff.net/leskovacfilmfestival da pogleda neke od naslova festivala LIFFE. Iz Takmičarskog programa pred publikom će biti film „Polusestra” u režiji Damjana Kozole, zatim srpsko-hrvatska koprodukcija „Koja je ovo država” Vinka Brešana , te „Glas” Ognjena Sviličića. Iz selekcije Nezavisni film biće prikazana komedija „Ideš? Idem” u režiji Ljube Zdjelarevića, slovenački film „Oroslan“ reditelja Matjaža Ivanišina, „Mamonga” Stefana Maleševića, „Čovek i senka” slovenačke rediteljke Eme Kugler, kao i „Revolt” Aleksandra Rajkovića. U okviru selekcije LIFFE Pobednici na programu su devet filmskih ostvarenja koji su prethodnih godina na festivalu bili nagrađivani.

Nagrada „Živojin Žika Pavlović“ Goranu Paskaljeviću

Nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu ove godine pripala je reditelju Goranu Paskaljeviću. Jedan od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma, svoj prvi igrani film „Čuvar plaže u zimskom periodu” snimio je 1976. godine. Od tada potpisuje više od 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta. Reditelj je kultnih ostvarenja „Poseban tretman”, „Varljivo leto ‘68”, „Bure baruta”, i mnogih drugih.

Prošle godine je premijerno prikazan njegov novi film „Uprkos magli” s kojim gostuje na domaćim i internacionalnim festivalima.

„Živojin Pavlović nije bio samo moj prijatelj, već i moj uzor. Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime”, izjavio je povodom nagrade Paskaljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari