Najbolje Koraksove karikature u Dorćol platzu 1

Koraks je jedan od najprovokativnijih hroničara svega što nam se dešava i svega što nam se dešavalo od devedesetih naovamo, kaže Veselin Simonović, jedan od osnivača Dorćol platza povodom retrospektivne izložbe najboljih karikatura Predraga Koraksića Coraxa.

Otvaranje je zakazano u nedelju od 18 sati u Dorćol platzu, Dobračina 59b. Publika će moći da vidi izbor najzanimljivijih Coraxovih radova od početka devedesetih do danas. Iste večeri biće predstavljene i dve Coraxove nove knjige karikatura: “Trajno prošlo vreme: hronologija/1990 – 2001”, objavljene 2014. godine, i “Fenomenologija zarđale kašike”, objavljene 2016. godine.

Knjiga karikatura Predraga Koraksića Coraxa, “Trajno prošlo vreme: hronologija/1990 – 2001“, sa objašnjenjima i napomenama istoričara na srpskom i engleskom jeziku, predstavlja jedinstveni vodič kroz prošlost koja traje. Knjigu je priredila istoričarka dr Branka Prpa, a uvodne tekstove su napisali Dušan Makavejev, Bora Ćosić i Vladimir Pištalo. Legendarni karikaturista svojim duhovitim i satiričnim crtežima, bolje od svakog komentara i analize, opisao je zbivanja u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije u godinama koje je teško zaboraviti. Jednostavno rečeno, Coraxova dnevna hronika najgorih godina našeg života ima dragocen istoriografski značaj, ali i efekat otrežnjenja i moguće terapije.

Coraxovoj knjizi “Trajno prošlo vreme: hronologija/1990 – 2001” pripala je nagrada Službenog glasnika za najbolju knjigu iz oblasti publicistike za 2014. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari