Najgledaniji animirani filmovi u 2022. godini 1Foto: Printscreen / YT

Protekla godina bila je plodna za produkciju crtanih filmoma, jer sudeći po portalu imdb.com u 2022. godini objavljeno je više od 350 naslova.

Međutim ne mogu svi da ponesu titulu najgledaniji. Ponuda je bila šarenolika, ali ljubitelji filmova bili su počašćeni nekim visokokvalitetnim animiranim filmovima.

Bilo je tu animacija koje su izašle iz radionica velikih američkih blokbaster komapnija Disney, Pixar, Ilumination, ali odličnih crtaća japanske, pa i ruske produkcije.

Portal boxofficemojo.com objavio je 2022. Worldwide Box Office listu svih ovogodišnjih filmova, ali što se tiče crtanih filmova koji su našli svoj put do gadalaca, lista najgledanijih izgleda ovako:

11. Turning Red – Pocrvenela panda

Pocrvenela panda američki je fantastično-humoristički film, koji su producirali Walt Disney Pictures i Pixar Animation Studios, a distribuirao Walt Disney Studios Motion Pictures. Režirala ga je Domi Ši (u svom rediteljskom debiju), po scenariju koji je napisala sa Džulijom Čo. Glasove pozajmljuju Rozali Čang, Sandra Ou, Ejva Mors, Hjein Park, Matreji Ramakrišnan, Orion Li, Vai Čang Ho, Tristan Alerik Čen i Džejms Hong.

Smešten u Torontu 2002. godine, film prati Mejlin „Mej” Li, 13-godišnju učenicu koja se pretvori u ogromnu crvenu pandu kada se previše uzbudi. Mej Li je samouverena trinaestogodišnjakinja koja je rastrzana između toga da bude poslušna ćerka i svoje ni malo prijatne adolescencije koja sa sobom nosi neprilagođenost. Kao da promene u njenim interesovanjima, vezama i telu nisu dovoljne, već kada god se previše uzbudi, što je za tinejdžera praktično – UVEK, ona se pretvori u ogromnu crvenu pandu.

10. Doraemon: Nobita’s Little Star Wars 2021

I ako u naslovu stoji 2021. film je objavljen 2022. i rimejk je japanskog ostvarnja iz 1985. godine. Doraemon: Nobitini mali ratovi zvezda 2021 je japanski animirani epski film o svemirskoj operi. To je 41. Doraemon film i rimejk je filma Doraemon: Nobitini mali ratovi zvezda iz 1985.

Nobita jednog dana izabere malu raketu iz koje izlazi meleni humanoidni vanzemaljac Papi. Došao je sa planete po imenu ‘Pirika’ na Zemlju da bi pobegao od PCIA vojske koja je na njegovoj planeti. Na samom početku, Doraemon i njegovi prijatelji bili su zbunjeni malom Papijevom veličinom, ali kada upotrebe gedžet „Small Light“ postaju mali i sprijatelje se sa Papijem. Međutim, bojni brod u obliku kita, koji je jurio Papija i stigao je na Zemlju, napada Doraemona i Nobitu da bi uhvatio Papija. Zbog toga što ih je umešao u svoj rat Papi krivi sebe, ali pokušava da se bori protiv vojske PCIA. Da bi zaštitili Papija i njegovu planetu Piriku, Doraemon i Nobita i njihovi prijatelji odlaze u Piriku.

9. Paws of Fury: The Legend of Hank- Šape gneva: Legenda o Henku

Animirana komedija o borilačkim veštinama iz 2022. u režiji Roba Minkofa, Marka Koesijera i Krisa Bejlija (u Koetsierovom i Bejlijevom dugometražnom rediteljskom debiju). Film je labavi rimejk akcionog filma iz 1974. godine Blazing Saddles.

Glasove su pozajmili Majkl Sera, Riki Džerve, Mel Bruks, Džordž Takei, Asif Mandvi, Gabrijel Iglesijas, Džimon Hounsu, Mišel Jeo i Semjuel L. Džekson.

Radnja filma se odvija u svetu antropomorfnih životinja, u kojem pas po imenu Henk uči da postane samuraj da bi spasio mačje selo od prepredenog gazde.

8. Detective Conan: The Bride of Halloween- Detektiv Konan: Nevesta noći veštica

Slučaj zatvoren: Nevesta noći veštica, poznat i kao Detektiv Konan: Nevesta noći veštica u režiji Susumua Mitsunake. To je 25. nastavak filmske serije Case Closed zasnovane na istoimenoj manga seriji Gosho Aoiame, i usledio je nakon filma Case Closed: The Scarlet Bullet iz 2021. Film je objavljen u Japanu 15. aprila 2022. godine.

Tokom venčanja Takagija i Sato, dogodi se napad na Sato. Dok je Takagi štiti povređenu, napadač beži. Situacija se smiruje ali je Sato s pravom uznemirena zbog svega toga.

7. Puss in Boots: The Last Wish- Mačak u čizmama: Poslednja želja

Fil je izašao iz DreamWorks Animation radionice. Režiju potpisuje Džoel Kroford, a scenario Pol Fišer, po bajci Mačak u čizmama Đovanija Frančeska Straparole. Nastavak je filma Mačak u čizmama (2011) i spinof franšize Šrek. Glasove pozajmljuju: Antonio Banderas, Salma Hajek, Olivija Kolman, Harvi Gilen, Samson Kajo i Vagner Moura.

U filmu, Mačak u čizmama kreće na putovanje da pronađe mitsku Zvezdu želja i obnovi osam života koje je izgubio, dok beži od novih neprijatelja koji žele da ga ulove.

Premijerno je prikazan 26. novembra 2022. godine u odabranim bioskopima, dok je 21. decembra pušten u regularno prikazivanje u SAD, odnosno 8. decembra u Srbiji.[2] Dobio je uglavnom pozitivne recenzije kritičara.

6. Dragon Ball Super: Super Hero- Zmajeva kugla Super: Super Heroj

Ovo je 21. nastavak igranog crtanog filma Zvajeva kugla. Kreator serije je Akira Torijama. Ovo je četvrti film koji je snimljen a da je on direktno uticao na njegovu izradu. Takođe ovo je drugi film koji nosi naziv Dragon Ball Super, a proizveden je uglavnom koristeći 3D animaciju. Film prati Pikola i njegovog bivšeg učenika Gohana dok odlaze u misiju spasavanja sveta od novo reformisane armije Crvene trake. Armija Crvene trake iz Gokuove prošlosti vratila se sa dva nova androida da izazove njega i njegove prijatelje.

5. Lyle, Lyle, Crocodile- Lil, Lil, krokodil

Ovo nije običan porodični film, jer je glavnom junaku, krokodilu Lilu, glas pozajmila svetska muzička zvezda Šon Mendez.

U filmu „Lil, Lil, krokodil“ ne oduševljava nas samo glas Šona Mendeza, već su tu i poznata lica poput Havijera Bardema, Konstans Vu, Skota Meknirija, Breta Gelmana i drugih.

Pomenuti glumci odlično su se snašli u filmu gde su u prvom planu porodica Prim, zabavljač Hektor i čangrizavi komšija gospodin Gramps. Harizmatični zabavljač Hektor P. Valenti u potrazi za „neobičnim“ elementom za svoje nastupe pronalazi malenog krokodila koji peva, Lila. Međutim, spletom okolnosti, Hektor je primoran da otputuje i ostavi Lila samog u potkrovlju svog stana. U međuvremenu, u stan se useljava tročlana porodica Prim koja ubrzo otkriva svog novog podstanara.

I dok najmlađi član sa oduševljenjem prihvata novog prijatelja koji mu je podrška u novoj okolini, njegovi roditelji izuzetno su skeptični oko krokodila u kući.

4. One Piece Film: Red

One Piece Film: Red je japanski animirani muzički fantastični akciono-avanturistički film iz 2022. u režiji Goro Tanigučija i produkciji Toei Animation. To je petnaesti dugometražni film iz serije One Piece, zasnovan na istoimenoj mangi koju je napisao i ilustrovao Eičiro Oda. Svetska premijera je bila u Nipon Budokanu, Tokio. 22. jula 2022. za proslavu 25. godišnjice One Piece mange a u bioskope u Japanu je izašao 6. avgusta 2022.

Uta – najomiljenija pevačica na svetu, poznata je po tome što je prikrivala sopstveni identitet tokom nastupa. Njen glas je počeo da se opisuje kao „nadzemaljski“. Uta će se sada, prvi put ikada, otkriti svetu na koncertu uživo. Dok je mesto ispunjeno svim mogućim obožavateljima Ute – uzbuđenim piratima, mornaricom koja pažljivo posmatra, i Slamnatim šeširima predvođenim Lufijem koji su jednostavno došli da uživaju u njenom zvučnom nastupu – glas koji je ceo svet čekao će uskoro odjeknuti.

3. The Bad Guys- Loši momci

Akciona komedija iz studija DreamWorks Animation, zasnovanoj na seriji najprodavanijih knjiga Njujork Tajmsa, krimi ekipa životinjskih odmetnika će pokušati svoju najizazovniju prevaru do sada — da postanu uzorni građani. Nikada nije postojalo pet prijatelja tako ozloglašenih kao Loši momci— poletni džeparoš gospodin Vuk (dobitnik Oskara Sem Rokvel), stručnjak za sefove gospodin Zmija (Mark Maron), opušteni majstor prerušavanja gospodin Ajkula (Kreg Robinson), kratkofitiljni gospodin Pirana (Entoni Ramos) i vešta hakerka oštrog jezika, gospođa Tarantula (Akvafina), poznatija kao „mreže“. Ali kada je, nakon godina bezbrojnih pljački i nošenja titule najtraženijih zlikovaca na svetu, banda konačno uhvaćena, gospodin Vuk sklapa dogovor (koji nema nameru da održi) da ih sve spasi iz zatvora. Pod tutorstvom svog mentora profesora Marmelade (Ričard Ajoadi), arogantnog (ali ljupkog!) zamorca, Loši momci počinju da zavaraju svet da su se transformisali. Usput, međutim, gospodin Vuk počinje da sumnja da mu istinsko činjenje dobra može dati ono za čim je uvek potajno žudeo: prihvatanje. A kada novi zlikovac zapreti gradu, može li gospodin Vuk da ubedi ostatak bande da postanu… Dobri momci?

2. Sonic the Hedgehog 2- Sonikov film 2

Sonic the Hedgehog 2 je akciono-avanturistički animirani film zasnovan na Seginoj franšizi video igrice Sonic the Hedgehog, koju je režirao Džef Fauler, a napisali su Pet Kejsi, Džoš Miler i Džon Viington. To je nastavak filma Sonic (2020). Uloge: Ben Švarc, Kolin O’Šonesi, Idris Elba, Džejms Marsden, Tika Sampter, Nataša Rotvel, Adam Pali, Šemar Mur i Džim Keri. Radnja filma prati Sonika i njegovog prijatelja Tailsa, koji pokušavaju da zaštite majstora Emerald od doktora Egmana i Naklsa.

Omiljeni plavi jež na svetu se vraća u avanturi sledećeg nivoa u SONIKOVOM FILMU 2. Nakon što se nastanio u Grin Hilsu, Sonik je željan da dokaže da ima ono što je potrebno da bude pravi heroj. On je na testu kada se dr Robotnik vraća, ovog puta sa novim partnerom, Naklsom, u potrazi za smaragdom koji ima moć da uništi civilizacije. Sonik se udružuje sa svojim pomoćnikom Tejlsom, i zajedno kreću na putovanje planetom kako bi pronašli smaragd pre nego što padne u pogrešne ruke.

Najgledaniji animirani film u 2022. sa zaradom od 939.433.210 dolara u svetu je Minions: The Rise of Gru- Malci 2: Gruov početak.

Malci 2: Gruov početak američki je animirani humoristički film iz 2022. godine. Proizvodi ga Illumination, a distribuira Universal Pictures. Nastavak je filma Malci (2015) i peti deo franšize Grozan ja. Režiju potpisuje Kajl Balda, a scenario Metju Fogel. Glasove pozajmljuju: Stiv Karel, Pjer Kofen, Taradži P. Henson, Mišel Jeo, Rasel Brend, Džuli Endruz i Alan Arkin.

U jeku sedamdesetih godina prošlog veka, usred pomame za bujnim raspuštenim kosama i zvoncarama, Gru (Stiv Karel) odrasta u predgrađu. Veliki fan grupe superzlikovaca, Gru smišlja plan kako da postane dovoljno zao da može da im se pridruži. Srećom, u tome ima veliku pomoć svojih vernih podanika, Malaca. Zajedno, Kevin, Stjuart, Bob i Oto, novi Malac koji nosi protezu i ima očajničku potrebu da ugađa, razvijaju veštine dok zajedno sa Gruom grade svoje prvo sklonište, eksperimentišu svojim prvim oružjem i kreću u svoju prvu misiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari