Najgledaniji domaći filmovi u 2021. godini 1Foto: Aleksandar Kujučev

„Toma“ je najgledaniji domaći film ne samo u ovoj nego u poslednjih 20 godina. Film reditelja Dragana Bjelogrlića o životu Tome Zdravkovića pogledalo je 1.100.000 gledalaca, a njegovo poslednje bioskopsko prikazivanje bilo je 21. decembra humanitarnog karaktera, za lečenje pisca, pesnika i dramaturga Luke Kurjačkog.

Televizijski gledaoci mogli su da ga pogledaju sinoć, 1. januara na RTS.

Tomin lik tumači Milan Marić, a u filmu igraju i Tamara Dragičević, Petar Benčina, Paulina Manov, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Milena Radulović, Milan Kolak, Mirjana Karanović i Slobodan Boda Ninković.

Film je svetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Sarajevu, dok je već sutradan otvorio Festival filmskih susreta u Nišu, gde su Milan Marić, Tamara Dragičević osvojili nagrade za glavne, a Sanja Marković i Andrija Kuzmanović za epizodne uloge.

Od beogradske premijere javnost je brujala o filmu, informacije iz života najvećeg jugoslovenskog boema postale su najčitanije u tradicionalnim medijima, baš kao i na društvenim mrežama.

Fenomen „Toma“ dodatno je bio ispraćen ogromnom popularnošću pesme „Ponoć“, koju je producent i kompozitor Željko Joksimović specijalno komponovao za film, a koja danas broji više od 18 miliona pregleda na Jutjubu kanalu.

Film „Toma“ je jedan impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, ali i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetičkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Film prati dve linije radnje: 1991. odnos Tome i doktora koji započinje lečenje Tome i kako se to poznastvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od detinjstva u Pečenejvicma, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života. Ovo je priča o duši. Pored Tome, kroz film pratimo i živote poznatih umetnika tog vremena: Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih.

Povodom milion gledalaca filma „Toma“, u Jugoslovenskoj kinoteci 6. decembra održana je proslava na kojoj su uručene specijalne plakete producentima filma Draganu Bejlogrliću i Željku Joksimoviću.

Željko Joksimović je ovom prilikom najavio da će serija „Toma“ biti emitovana od septembra.

„Videli ste mozda 40 do 50 odsto priče o Tomi u filmu“, rekao je Joksimović i dodao da će serija razjasniti neke nejasnoće iz filma a Dragan Bjelorglić je dodao da će u seriji postojati priče kojih nije bilo u filmu.

Podsetimo, ovaj film ostao je upamćen i po jednom nemilom detalju. Naime, sredinom oktobra, dok se film prikazivao u bioskopima, nekoliko dana na društvenim mrežama neovlašćeno je deljen linka na kojem se nalazio film „Toma“.

Produkcijske kuće MinaCord i CobraFilm, koje su i vlasnici autorskih prava, odmah su reagovale prijavile nadležnim organima.

JUŽNI VETAR 2 -UBRZANJE

Film „Južni vetar 2 – Ubrzanje“ počeo je bioskopski život 4. novembra i dalje se prikazuje, a za mesec i po dana njega je pogledalo 700.000 gledalaca.

Kako je saopšteno, takve rezultate „Južni vetar“ meri u svim regionima gde se prikazuje, naročito u Hrvatskoj gde je u istom periodu film pogledalo 113.000 ljudi.

Od pre nekoliko dana film je moguće pogledati i na video platformi Iris TV.

Ovaj film reditelja Miloša Avramovića je nastavak blokbastera od pre tri godine i sage o Petru Marašu. Upravljajući podzemljem, srpski narko bos biva prinuđen da se ponovo vrati na ulicu i okrvavi ruke kada njegov rođeni brat upadne u nevolju.

Pored već dobro poznate glumačke ekipe predvođene Milošem Bikovićem, Miodragom Radonjićem, Jovanom Stojiljković, Predragom Mikijem Manojlovićem i Aleksandrom Berčekom, u „Ubrzanju“ nas čeka i povratak Luke Grbića koji tumači lik brata Petra Maraša, baš kao i mlade britanske zvezde Anastasie Everall. Međunarodnu postavku dopunjavaju i glumci iz Bugarske Marijan Valev i Zahari Baharov.

„Film Južni vetar 2 – Ubrzanje“ sniman je na lokacijama u istočnoj Srbiji, kao i vrlo nepritupačnim terenima na granici sa Bugarskom.

Počinju pripreme za drugi deo istoimene serije, čiji početak snimanja se očekuje na proleće 2022. godine.

NEČISTA KRV – GREH PREDAKA

Film reditelja Milutina Petrovića „Nečista krv – Greh predaka“ u bioskopima se prikazuje od 26. avgusta, a beogradsku premijeru imao je dan ranije. Pogledalo ga je ukupno 87.089 gledalaca u bioskopima u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, navode za Danas.rs iz produkcijske kuće.

Radnja filma „Nečista krv – Greh predaka“ se dešava pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv“.

Uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, MIlica Gojković, Vaja Dujović i Nikola Vujović.

Film je rađen po scenariju Vojislava Nanovića, koji je adaptirala Milena Marković. Za scenografiju je bio zadužen Milenko Jeremić, koji je sa svojim timom za potrebe filma izgradio rekonstrukciju Vranja iz 19. veka, dok je veličanstvene kostime epohe kreirala kostimografkinja Marina Medenica.

Producent filma je Snežana van Hauvelingen, a film je nastao u produkciji This and That Productions. Na 4. Valter festu u Maldenovcu nagrade za najboljeg glumca i glumicu pripale su Draganu Bjelogrliću i Katarini Radivojević za uloge koje su ostvarili u filmu „Nečista krv – Greh predaka“.

Film je do sada proglašen za najbolji film po izboru publike na 28. Evropskom filmskom festivalu Palić, osvojio i prvu nagradu na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji (za scenaristu Vojislava Nanovića i autora adaptacije scenarija Milenu Marković), dok je čitav glumački ansabml dobio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Dunav Film Festu, a Feđa Štukan specijalnu nagradu za izuzetno glumačko ostvarenje za ulogu Kolja u filmu „Nečista krv- Greh predaka“ na 56. Filmskim susretima u Nišu.

NIJE LOŠE BITI ČOVEK

Film Dušana Kovačević „Nije loše biti čovek“, koji se prikazuje u bioskopima od 9. decembra već je pogledalo 21.155 gledalaca, navode za Danas.rs iz MCF-a.

Reditelj bioskopskih hitova „Balkanski špijun“ i „Profesionalac“ i autor kultnih klasika kao što su  „Maratonci trče počasni krug“, „Ko to tamo peva“, „Underground“, „Radovan Treći“, „Urnebesna tragedija“, vratio se filmskoj publici nakon 18 godina u komediji sa elementima trilera, postavljajući večito pitanje – da li je kraj života i kraj boravka na ovom svetu, ili postoji mogućnost da se život produži u nekom drugom obliku.

Priča prati profesora klavira Milana (Vojin Ćetković) pet godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop zvezda Ranko Beli (Gordan Kičić), nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Milan odlučuje da razreši misteriju i konačno sazna šta se dogodilo sa Belim. Ne nalazeći podršku i razumevanje porodice i okoline, Milan razvija prijateljski odnos sa psom lutalicom.

O poukama koje ovaj film nosi, glumica Branka Katić je rekla kako je na svakome od nas da donese odluku da li hoće da bude dobar i da brine o onima koje voli, da bude pristojan prema onima koje ne poznaje, i da pokuša da doprinese našem društvu, u kakvom god da je stanju: „Volela bih da se vratimo pravim vrednostima u životu.“

NEBESA

Iz Mega Com Film-a (MCF) kažu za Danas.rs da je film „Nebesa“, od 18. novembra kada je počeo bioskopski život do sada, pogledalo 10.382 gledalaca.

U pitanju je provokativna filmska priča koja se bavi izazovima hrišćanstva u post-socijalističkom društvu, ispričana u tri poglavlja, tokom tri dekade savremene istorije. Kroz priče smeštene u 1993. 2001. i 2026. godinu, pratimo šest glavnih junaka čije su sudbine određene Božjim čudima koja usmeravaju njihove sudbine.

Uloge u ovom nesvakidašnjem filmskom ostvarenju poverene su Goranu Navojcu, Kseniji Marinković, Bojanu Navojcu, Nataši Marković, Neli Mihailović, maloj Sani Kostić, Milošu Samolovu, Srđanu Žiki Todoroviću, Raletu Milenkovicu, Nikoli Pejakoviću, Milošu Timotijeviću, Andjelki Prpić, Ani Mandić….i drugima.

ŽIV ČOVEK

Film reditelja Olega Novakovića i stcenaristkinje Milene Marković „Živ čovek“ je emotivna priča o životu koji živimo i životu koji smo želeli da živimo. O posledicama grešaka koje svaki život sa sobom nosi. Priča o slobodi, ljubavi, porodici i spokoju.

U bioskopima se pojavio od 20. maja prošle godine, a ovu komediju-dramu pogledalo je 4.015 gledalaca. Nikola Đuričko, kao glavni glumac u ovom filmu dobio je i nagradu za najbolju mušku ulogu na prošlogodišnjem 49. Festu, gde je film premijerno i prikazan.

Đuričko je izjavio da je uloga u ovom ostvarenju jedna od najvećih koje je imao na filmu, te da je imao veliku mogućnost da pokaže nijanse lika.

Prema rečima reditelja Olega Novkovića „ovo je priča o ljudima koji nikad nisu odrasli, ovo je priča o svima nama. O ljudima koji žude, o ljudima koji ne prihvataju ono što im je dato pošto nisu dobili ono čemu su sanjali“.

Beogradski roker i nekadašnji član kultnog benda „Sinovi“ Igor Đelić-Đela (Nikola Đuričko), živi sa ženom Sunčicom (Nada Šargin), sa kojom ima dosta problema, ali i mnogo godina provedenih zajedno. U haosu svakodnevnice, usled jednog ženinog uznemirujućeg priznanja i novosti koje mu priređuje ćerka tinejdžerka, on shvata da želi da promeni svoj život. Odlučuje da počne sve ispočetka, a možda i pokuša da ispravi neke greške iz prošlosti. Međutim, nižu se nepredviđeni događaji koji ga odvode u drugom pravcu.

Brojnu glumačku ekipu uz Nikolu Đurička i Nadu Šargin, čine i: Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić, Ivana Vuković, Stefan Trifunović i drugi.

KELTI

Dramu-komediju „Kelti“ od 2. do 30. decembra video je 2.331 gledalac.

Posle svetske premijere na ovogodišnjem Berlinalu, nagrade za najbolji dugometražni film na 50. festivalu u Kijevu, nagrade žirija kritike FIPRESCI, trijumfa na Sarajevo film festivalu i nagrade “Srce Sarajeva” za najbolju režiju, “Kelti” su u Beču ovenčani nagradom žirija čitalaca uglednog lista Štandard, objavio je Filmski centar Srbije.

Priču o nestanku zemlje i gubitku identiteta, prikazanu kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove dnevne rutine tokom priprema za rođendan najmlađe ćerke, Milica Tomović ispričala je na zabavan, lud, nostalgičan i emotivan način.

Radnja filma događa se u zimu 1993. godine, Bil Klinton je izabran za predsednika SAD, Odri Hepbern je umrla, ratovi okončavaju život Jugoslavije i nastavljaju se u Bosni i Hrvatskoj. Beograd je pod sankcijama, i inflacija preti da postane hiperinflacija…

Uloge tumače: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Nikola Rakočević, Nada Šargin, Slaven Došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari