Najprovokativniji film godine - "Benedeta" Pola Verhofena od danas u bioskopima 1foto promo

„Benedeta“ Pola Verhofena pred publiku stavlja odabir – da li je film eksplicitna seksualizacija religije ili analiza institucionalnog položaja žena u sedamnaestovekovnoj Italiji kojom hara kuga? Najnoviji Verhofenov film, posle svetske premijere na ovogodišnjem Kanskom festivalu i ovdašnje na Festivalu autorskog filma, sa svojim erotskim nabojem i političkim intrigama koje ispituju moć koju ima organizovana religija dolazi, od danas, na veliko platno domaćih bioskopa širom Srbije.

Časna sestra iz 17. veka u Italiji ima uznemirujuće i erotske vizije. NJoj pomaže opatica iz doma u kom žive i njihov odnos prerasta u romantičnu ljubavnu aferu.

„Odbijam da se plašim provokacije“, ističe holandski reditelj Pol Verhofen, koji to dokazuje filmom „Niske strasti“, u kojoj čuvena scena sa Šeron Stoun i dalje intrigira publiku.

U filmu postoje dva aspekta: žena koja pokušava da ima moć u vremenu kada je to ženama gotovo nemoguće da ostvare, ali takođe i ugao gledanja katoličke crkve na homoseksualnost.

Pored festivalski priznate glumice Viržini Efira, koja je iznela rolu ekscentrične Benedete, tu je i glumica grčkog porekla Dafne Patakija, čije su širom razrogačene oči tokom celog filma na savršen način dočarale mladalačku zbunjenost, strast i strah od osude. U ulozi starije časne sestre koja s podozrenjem gleda na Benedetu našla se čuvena francuska glumica Šarlot Rampling.

„Osećam da ne treba da odlučim u ime publike da li je Benedeta izmišljala ili nije, u svim svojim filmovima ostavljam otvorene opcije da sami odlučite koliko ćete verovati likovima. Jako mi je interesantno da prihvatam realnost sa više opcija. Takođe, seksualnost spada u tri najvažnije stvari u životu, zašto je ne prikazivati u filmovima?“, zaključuje Pol Verhofen.

Priča se zasniva na knjizi DŽudit Braun iz 1986. godine „Život lezbejke u renesansnoj Italiji“, koju je Verhofen izmenio u smislu da vezu između dve časne sestre nije odredio ni kao dobru ni kao lošu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari