Najviše nominacija za "Trg" i "Na telu i duši" 1

Nagrade Evropske filmske akademije biće dodeljene u subotu u Berlinu po jubilarni 30. put.

 Najviše nominacija imaju dva filma koja su ove godine osvojila glavne nagrade najvažnijih evropskih filmskih festivala – Zlatnu palmu u Kanu i Zlatnog medveda u Berlinu. Pobednik Kana, švedski film „Trg“, nominovan je u pet kategorija, dok je berlinski laureat, mađarsko ostvarenje „Na telu i dušu“, nominovan u četiri kategorije.

„Trg“ Rubena Ostlunda nominovan je za najbolji film, režiju, scenario i glavnu mušku ulogu (Danac Klaes Bang), kao i za najbolju evropsku komediju. „Na telu i duši“ Ildiko Enjedi nominovan je takođe za najbolji film, režiju i scenario, kao i za najbolju žensku ulogu – Aleksandra Borbeli. U konkurenciji za evropskog Oskara za najbolji filmu još su i „Bez ljubavi“ Andreja Zvjaginceva, zatim „120 otkucaja u minutu“ Roben Kampija (koji će umesto na dodeli EFA nagrada biti u Beogradu na predstavljanju svog filma u okviru festivala Merlinka) i „Druga strana nade“ Akija Kaurismakija. Zvjagincev i Kaurismaki nominovani su zajedno sa pomenutim Ostlundom i Enjedi i za najbolje evropske reditelje. U konkurenciji je i grčki autor Jorgos Lantimos za film „Ubistvo svetog jelena“.

Za nagradu za najbolju evropsku komediju kandidati su pored „Trga“: „Kralj Belgijanaca“, „Dobrodošli u Nemačku“ i „Vinsent i kraj sveta“. Uz Aleksandru Borbeli za najbolju glumicu nominovane su i: Izabel Iper („Hepiend“), Florens Pag („Ledi Magbet“), Žilijet Binoš („Bright Sunsihne In“) i Paula Bir („Franc“), a uz Klaesa Banga, za najboljeg glumca konkurišu: Kolin Farel („Ubistvo svetog jelena“), Žan Luj Trentinjan („Hepiend“), Jozef Hader („Štefan Cvajg – Zbogom Evropi“) i Nauel Perez Biscajart („120 otkucaja u minutu“).

Ildiko Enjedi i Roben Ostlund nominovani su i za najbolji scenario zajedno sa Jorgosom Lantimosom („Ubistvo svetog jelena“), Fransoa Ozonom („Franc“) i Olegom Neginom i Andrejem Zvjagincevim („Bez ljubavi“).

Počasna nagrada Evropske filmske akademije za evropski doprinos svetskom filmu biće uručena francusko-američkoj glumici Žuli Delpi. Tokom ceremonije biće uručena i nagrada za evropskog koproducenta hrvatskom producentu Čedomiru Kolaru. On je zaslužan za ostvarenja nastala u gotovo svim nekadašnjem jugoslovenskim republikama poput „Pre kiše“, „Ničija zemlja“, „Besa“, ali i šireg evropskog okvira, poput izraelskog „Fokstrot“, nedavno nagrađenog u Veneciji (i prikazanog kod nas na Festivalu autorskog filma).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari