Narodni muzej u Požarevcu realizovao sve svoje ciljeve za 2020. 1Foto: M. Veljković

I pored poslovanja u uslovima epidemije, Narodni muzej u Požarevcu uspeo je da realizuje sve svoje ciljeve zacrtane za 2020. godinu. Prema rečina direktora ove kulturne ustanove, Gordana Bojkovića, najvažnije je što je sa 2020. godinom konačno sanirano stanje same institucije. To im omogućava da se okrenu budućnosti i unapređenju svih ostalih segmenata rada.

„Tokom 2020. godine završeno je saniranje krova na Galeriji Miodraga Markovića i uređenje unutrašnjeg izložbenog prostora, tako da u novu godinu muzej ulazi sa nadom da će moći da nastavi i proširi angažovanje na promociji izuzetne slikarske zaostavštine koju ovaj legat čuva. Istovremeno, težiće se i da proučavanju biografije života Požarevljanina, diplomate i filantropa Miodraga Markovića“, rekao je direktor Bojković.

Pošto je saniran i krov na zgradi ,,Muzeja kulturne istorije“ tokom 2020. godine, urađeni su projekti za uređenje fasade ove zgrade. Sam objekat potiče iz sredine 19. veka i reprezentativan je ne samo za Požarevac, već i za Srbiju svog doba. Unutrašnji prostor je oslikan na jedinstven način u kneževini Srbiji. Na žalost, usled zapuštenosti objekat ima unutrašnja oštećenja, a spolja je došao u takvo stanje da predstavlja opasnost za prolaznike.

Narodni muzej u Požarevcu realizovao sve svoje ciljeve za 2020. 2
Foto: M. Veljković

„Tokom 2021. godine možemo se nadati izvođenju svih potrebnih radova kako bi se predstavila raskošna lepota ove kuće, izučila izuzetna istorija porodice kojoj je pripadala i stvorili uslovi za konzervaciju zidnog slikarstva i predmeta koji se čuvaju u njoj. Sav posao biće obavljan u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Smedereva“, istakao je Bojković. Ova dva važna poduhvata preduzimaju se u godini izuzetnog jubileja: 2021. godine navršava se 125 godina od osnivanja Narodnog muzeja u Požarevcu.

Gimnazija

Od svog osnivanja Narodni muzej u Požarevcu radio je bez prestanka, a sadašnje ime nosi od 1954. godine. Kuriozitet koji treba istaći je da je muzej u Požarevcu nastao iz zbirke istorijske sekcije požarevačke Gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari