Narodno pozorište angažuje glumce preko agencije 1Foto:Narodno pozoriste

Narodno pozorište u Beogradu, umesto zapošljavanja umetnika, preko tendera naručuje usluge oko 400 glumaca, režisera, dirigenata, solista, baletskih umetnika, muzičara i drugih umetničkih stvaralaca na godišnjem nivou, piše Radnik.rs.

Iako u tekstu tendera piše da se umetnici angažuju na ovaj način radi „efikasnog i modernog obavljanja posla“, iz Samostalnog sindikata Narodnog pozorišta navode da se umetnici angažuju „na lizing“ zbog zabrane zapošljavanja.

Prema podacima sa sajta Narodnog pozorišta u Beogradu, ova institucija je u junu raspisala tender u okviru koga nabavlja usluge privremenog zapošljavanja i ustupanja ljudskih resursa: stvaralaca, izvođača i umetničkih saradnika, navodi radnik.rs.

Naime, ovim tenderom pozorište traži agenciju preko koje ce iznajmljivati glumce, muzičare, scenografe, režisere i druge umetnike koji učestvuju u kreiranju drame, opere, baleta. Na ovaj način pozorište umesto da zapošljava umetnike koji su joj neophodni za rad na predstavama putem konkursa, ona ih iznajmljuje kao uslugu to jest „ljudski resurs“.

Tenderom je predviđeno i kolike ce biti naknade umetnika koje variraju u zavisnosti od vrste posla ili angažmana. Na primer, predvidena naknada za glumca koji igra glavnu ulogu je od 80 do 110 evra po izvodenju, dok je za druge glumce od 15 do 80 evra. Sa druge strane, muzički producent u studiju plaća se mesečno 40.000 din.

Uredbom Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru Narodno pozorište u Beogradu može imati najviše 675 zaposlenih, dok putem tendera traži još 400 zaposlenih.

Razlog da ova kulturna institucija raspiše tender kojim se iznajmljuju umetnici, kako se navodi u tekstu tendera, leži u „potrebi efikasnog i modernog obavljanja posla“.

„U situaciji u kojoj naručilac obavlja delatnost koja je po svojoj prirodi složena, dinamicna, kreativna postoji visoko izražena potreba za logistikom koja obezbeduje visoke standarde u obavljanju posla: poštovanje rokova, ekspeditivnost, ažurnost i brzo reagovanje“, dodaje se u tekstu ovog tendera.

Ovim tenderom predvideno je i da Narodno pozorište u Beogradu može da naloži agenciji angažovanje odredenog lica za izvršenje odredene usluge. To znaci da pozorište u nekim slucajevima samo odabira umetnika koji ce biti angažovan i upucuje ga agenciji, to otvara mogucnost za zloupotrebe imajuci u vidu da pozorište ne raspisuje konkurs za umetnike, vec ih može odabrati bez ikakve procedure i jednostavno uputiti agenciji da ih angažuje, navodi radnik.rs.

Isti tender za iznajmljivanje umetnika Narodno pozorište je raspisalo prošle 2017. godine, podseća N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari