Narodno pozorište u deset činova 1Foto: RTS

U foajeu male scene „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu juče je predstavljen dokumentarno-igrani TV serijal „NP u deset činova“, čije snimanje RTS u saradnji sa nacionalnim teatrom privodi kraju.

Povod za nastanak ovog serijala je 150 godina postojanja i rada NP. Reč je o deset polusatnih epizoda sa različitom tematikom, koje će biti prikazane na jesen u okviru svečanog obeležavanja jubileja NP.

Prema rečima reditelja Miška Milojevića, na serijalu se radi duže od šest meseci i u toku je snimanje poslednjeg „čina“. Novinarima je juče prikazan kolaž od šest do sada montiranih epizoda, čije su teme podizanje sadašnje zgrade NP na nekadašnja tri turska placa na današnjem Trgu republike („Prolog“), srpskim glumicama kroz sudbine Vele Negrinove i Zorke Todosić („Smrt prvakinje“), priprema Nušićeve tragedije „Nahod“ (Nušićev „Nahod“), upravnici NP („Tajna večera“), „Pozorišni klub“, „Slučaj Cvetković“ kroz koji se prelama odnos posleratnih komunističkih vlasti prema ideološki nepodobnim umetnicima.

Preostale četiri epizode imaju naslove: „Šekspirov san“ – posvećena je Šekspiru u NP kroz primere „Sna letnje noći“ u režiji Nikite Milivojevića i gostujuće produkcije Pitera Bruka, „Operska diva“ koja kroz priču o Verdijevoj „Travijati“ govori o Beogradskoj operi, „Beli labud“ kroz Balet NP vodi uz pomoć najpoželjnije ženske baletske uloge – Odete iz Labudovog jezera“ Petra Iljiča Čajkovskog. Jedna od epizoda posvećena je i ljudima iza scene i zove se „Garderoberka“ kao „replika“ čuvene predstave Ronalda Hauarda „Garderober“.

Serijal, koji ima dokumentarnu formu sa igranim rekonstrukcijama, koristi dokumentaciju Muzeja pozorišne umetnosti, Muzeja NP u Beogradu, Arhiva Srbije, Jugoslovenske kinoteke, Filmskih novosti, Arhiva RTS, Muzikološkog instituta SANU… To je, prema rečima Miška Milojevića , „mozaik sačinjen od medaljona iz istorije NP u kojoj se prepliće realno i fiktivno, sadašnje i prošlo, i u kome je pojavlje 56 umetnika iz nacionalnog teatra na Trgu republike, kao i glumci iz drugih pozorišta. Narator u svih 10 epizoda je glumac Nebojša Dugalić.

– Istorija NP je istorija glumišta Srbije. Najveći izazov u radu na ovom TV serijalu bio je izbor materijala. Suočavajući sa toliko događaja, ličnosti, pojava, fenomena.. trebalo je da izaberemo one koje su televizične i da pri tome budu zanimljive gledaocu koji nije imao prilike da se do sada suoči sa NP u takvom formatu i provokativne za one koji poznaju NP. Verujem da ta ravnoteža između poznate i nepoznate istorije NP uspostavljena u jednom ovakvom mogućem narativu – kaže za Danas kreator serijala Nebojša Bradić, inače jedan od bivših upravnika i reditelj u NP.

On očekuje da će „ako ovaj dokumentarno-igrani format sa naracijom „detektivskog“ istraživanja kroz arhivu NP bude prihvaćen kod publike, serijal imati svoj prirodni nastavak, čije će teme biti izabrane iz sveg onog što je bogata istorija ove pozorišne kuće, pogotovo što ona u sledećim godinama obeležava i jubileje 100. godišnjica Opere i Baleta“.

Za nove „činove“ založila se juče i glumica Nada Blam, napominjući da će „samo ono što kamera zabeleži ostati, dok će sve ostalo otići sa ljudima“. Ona je rekla da na početku karijere u NP u njemu zatekla mnoge velikane srpskog glumišta i da u serijalu, u kom igra LJubinku Bobić, nosi maramu koju joj je poklonila ova legendarna srpska glumica.

Ekipa

Pored Nebojše Bradića i Miška Milojevića u autorskom timu TV serijala „NP u deset činova“ su: dramaturg i scenarista Tamara Baračkov, saradnik-scenarista: Kristina Đuković, kompozitor Božidar Obradinović, scenograf Miroslava Andrejević, kostimografi Suzana Gligorijević, Irina Mitrinović, Aleksandra Aleksandrić. Direktori fotografije su Milan Grbić, Dejan Trajković, Nenad Cvetković, Periša Đinđić, montažer Tihomir Dukić, a izvršni producent Aleksandar Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari