Naš Miškin je detektor ostatka ljudskosti danas 1Foto: Gordana Nonin

U Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház danas je održana konferencija za medije, na kojoj je najavljena premijera predstave Idiot, po romanu Fjodora M. Dostojevskog, koju na scenu postavlja reditelj Andrej Cvetanovski. Prvo izvođenje zakazano je za sredu, 12. januara, na velikoj pozorišnoj sceni, dok će prva repriza biti održana 27. ovog meseca.

Predstojeću premijeru u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház, najavili su danas reditelj Andrej Cvetanovski, direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, dramaturg Robert Lenard, kao i glumci Gabor Pongo, Robert Ožvar i Judit Laslo.

„Probni proces sa ansamblom me je naučio mnogim stvarima i iskreno se nadam da će se saradnja produžiti i ponoviti što pre. Što se tiče Idiota, našao sam se pred ogromnim zadatkom, ali sam se vodio time da jedino veliki rizici za sobom nose i velike uspehe. Kroz dvomesečnu borbu sa ovom temom i sa Dostojevskim, došli smo do nekih važnih stvari, postavili kompleksna pitanja, a po mom mišljenju cilj pozorišta jeste upravo da postavlja teška pitanja… Ljudski duh je jedna od specijalnosti velikog Dostojevskog, pa je kontrast između svetla i tame – odnosno njegova ideja da kroz najmračnije događaje i raspoloženja, kroz ponor bezdana, tražimo svetlost – nešto na čemu smo zasnovali našu priču i našu predstavu“, istakao je reditelj Cvetanovski, koji se i zahvalio na mogućnosti da radi u Novosadskom pozorištu ovu predstavu jer mu je pružena prilika da radi, kako je izjavio, „sa jednim od najboljih ansambala na Balkanu“.

Uloga Kneza Miškina pripala je Gaboru Pongu, koji je izdvojio da je čitav ovaj proces za njega bio jako emotivan i da ga je dosta teško doživeo: „Smatram da u današnje vreme čovek postaje čudan i smešan onog momenta kada počne da priča o svojim emocijama. Iskrenost, otvorenost duha, srca i uma ne cene se dovoljno, ili se ne cene uopšte… Tumačenje lika Kneza Miškina je u meni probudilo neku vrstu hipersenzibilnosti i smatram da će mi pomoći da u daljem životu uvek težim ka tome da budem još bolji čovek. Jedva čekam premijera jer, spremajući predstavu sam na dnevnom nivou doživljavao da „ulazim“ u potpunu iskrenost i onda da ponovo „izlazim“ u realan svet u kojem iskrenost baš i nije u modi. Biće lakše nakon premijere, svakako“, istakao je Pongo koji je rekao i da je učestvovao i u dramatizaciji zajedno sa rediteljem i Robertom Lenardom i da mu je drago što je taj rad bio timski.

U ulozi Nastasje Filipovne našla Gabriela Crnković, Rogožina igra Robert Ožvar, a ulogu Aglaje ponela je Judit Laslo. Pored njih su se u podeli našli Atila Nemet, Silvia Križan, Agota Ferenc, Daniel Gomboš, Ištvan Kereši, Livia Banka, Atila Giric, Atila Mađar, Daniel Husta, Bence Salai, Terezia Figura i Melinda Šimon. U interpretaciju predstave uključeni su i studenti sa Akademije umetnosti u Novom Sadu: Roland Laslo, Daniel Tot, Fani Dupak, Regina Sabo, Daniel Dudaš i Blanka Horvat.

Valentin Vencel je i naglasio na današnjoj konferenciji da se Novosadsko pozorište trudi da u ova vremena kada vlada pandemija, postavljaju velike predstave u kojima će angažovati gotovo ceo glumački ansambl svoje pozorišne kuće, kao i studenti.

Robert Lenard je rekao da nikada „ne bih sam radio adaptaciju i dramatizaciju ovako jednog velikog romana“ koji je na njega, nakon što ga je pročitao, ostavio veliki utisak na njega. „Bukvalno nas je bolelo šta smo sve morali da izbacimo kako bi naša predstava imala jedan tok koji smo izabrali. Ali, to smo morali da uradimo“, rekao je Lenard.

Adaptaciju romana su zajedno uradili Andrej Cvetanovski, Robert Lenard i Gabor Pongo. Scenografiju je osmislio Sergej Svetozarev, za kostime je zadužen Blagoj Micevski, originalnu muziku komponovao je Dimitar Andonovski, dok je scenski pokret radila Jovana Rakić.

Premijera je zakazana na Velikoj sceni Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház sa početkom u 19 časova. Broj gledalaca je ograničen, zbog aktuelnih mera propisanih u cilju sprečavanja virusa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari