Nastasja Kinski je danas u Beogradu: Filmska ikona nadrealne lepote koja stari najlepše na svetu 1Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Glumica Nastasja Kinski stigla je u Beograd 3. marta kao gošća 51. izdanja Festa, gde joj je uručena Nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji.

Dramskoj umetnici, junakinji kultnih filmova i jednoj od najlepših glumica svih vremena, Jugoslovenska kinoteka dodeliće Zlatni pečat, svoje najviše priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Ova ceremonija zakazana je 4. marta u 18 sati, u sali „Makavejev“, uoči projekcije digitalno restauriranog filma „Tesa“ (1979) Romana Polanskog, romantične drame u kojoj je Nastasja Kinski ostvarila naslovnu ulogu, a koja se prikazuje u okvifru selekcije Fest klasik.

Nastasja Aglaja Kinski, legendarna glumica evropske i američke kinematografije, obeležila je jednu epohu. Rođena je u Berlinu 1961. godine kao ćerka slavnog glumca Klausa Kinskog i glumice Rut Brigite Tocki.

Nastasja Kinski je danas u Beogradu: Filmska ikona nadrealne lepote koja stari najlepše na svetu 2
Foto: The Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

Iako je izgradila zavidnu karijeru, i smatra se filmskom ikonom, lepa Nastasja nije imala baš lak život.

Roditelji su joj se razveli kada je imala sedam godina, a nakon desete godine oca je retko viđala.
S majkom je živela u Minhenu, u jednoj komuni, a budući da su bile u lošoj finansijskoj situaciji, mlada Nastasja radila je razne poslove – od čistačice do trenera cirkuskih životinja. Kasnije se bavila modelingom, a s glumom je krenula već u ranoj mladosti.

Nastasja Kinski je danas u Beogradu: Filmska ikona nadrealne lepote koja stari najlepše na svetu 3
Foto: Colt Produzioni Cinematografiche / AFP / Profimedia

Ulogu u filmu “Wrong Move” Vima Vendersa, gde je prikazana u toplesu ostvarila je sa samo 15 godina, a pre nego što je napunila 18 snimala je golišave scene i u drugim filmovima. Kasnije je rekla da su je u filmskoj industriji iskoristili.

“Da sam imala nekog da me zaštiti ili da sam bila sigurnija u sebe, određene stvari nikad ne bih prihvatila. Recimo golotinju. Iznutra me to rastrzalo’, rekla je u intervjuu za W magazin.

Kad je imala samo 15 godina, na jednoj zabavi je upoznala 30 godina starijeg reditelja Romana Polanskog, koji ju je pozvao da studira glumu u SAD-u, i ponudio joj ulogu u svom filmu “Tess”. Taj je film, inače, 1981. bio nominovan za šest Oskara, uključujući i onaj za najbolji film, a osvojio je čak tri. Osim filma, puno je pažnje privukla i navodna veza mlađane glumice s tad već sredovečnim rediteljem, koju je on potvrdio, a ona porekla.

“Što se tiče Nastasje Kinski, bila je mlada i imali smo aferu”, rekao je Polanski 1994. u intervjuu s Dajanom Sojer. Pet godina kasnije, na pitanje o njemu, Kinski je vezu porekla.

Nastasja Kinski je danas u Beogradu: Filmska ikona nadrealne lepote koja stari najlepše na svetu 4
Foto: JOEL ROBINE / AFP / Profimedia

“Bilo je flerta. Mogao je da me zavede, ali nije. Imao je poštovanja prema meni”, rekla je glumica za Gardijan.

1981. godine fotograf Ričard Avedon snimio je Kinski s pitonom obmotanim oko njenog golog tela, a ta fotografija se pojavila u američkom Vogu u oktobru iste godine. Taj broj se brzo rasprodao, a to je potvrdilo njen status seks simbola. Imala je tad 20 godina.

Već je iduće godine glumila u filmu “One from the Heart” Frensisa Forda Kopole, a to je bio njen prvi film za američko tržište, a zatim i erotski horor film “Cat People”. Nakon toga usledili su “Paris, Texas”, “Moon in the Gutter”, “Harem”, “Torrents of Spring”, “Exposed”, “Maria’s Lovers” i “Revolution”. Devedesetih se pojavila u brojnim američkim filmovima poput “Terminal Velocity” gde je glumila s Čarlijem Šinom, “One Night Stand”, “Susan’s Plan”, “The Lost Son”…

Nastasja Kinski je danas u Beogradu: Filmska ikona nadrealne lepote koja stari najlepše na svetu 5
Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Njeni poslednji filmovi su bili “Island Empire” Dejvida Linča iz 2006. i “Sugar” 2013. Tri godine kasnije takmičila se u nemačkom plesnom šouu.

Nastasja ima troje dece iz tri različite veze. Svog prvog sina, Aljošu, rođenog 1984, dobila je s glumcem Vinsentom Spanom. Iste godine se udala za egipatskog filmskog producenta Ibrahima Mousu s kojim je dve godine kasnije dobila ćerku Sonju. Razveli su se 1992. Nakon toga je do 1995. bila u vezi s muzičarem Kvinsijem Džounsom s kojim ima ćerku Keniju Kinski-Džouns, koja je ostvarila karijeru u modelingu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari