NBS najavila dodelu nagrade “Vladan Desnica” za najbolji roman u 2022. prvog dana leta na Kosančićevom vencu 1foto Miroslav Dragojević Danas

Nagrada Narodne biblioteke Srbije “Vladan Desnica” za najbolji roman u 2022. biće uručena prvog dana leta 21. juna na ruševinama u bombardovanju razorene stare zgrade NBS na Kosančićevom vencu kad će biti saopšteno i ko je njen dobitnik. Ova književna nagrada ustanovljena je prošle godine, a njen prvi laureat za 2021. bio je Dejan Aleksić sa romanom “Petlja” u izdanju Lagune.

Reč je o jedinoj domaćoj književnoj nagradi koju pisci dodeljuju piscima, a u NBS je odlučeno da datum njene dodele trajno bude najduži dan u godini kad se obeležava i Svetski dan muzike.

Kako se čulo na konferenciji za novinare u NBS, na kojoj su govorili upravnik Biblioteke Vladimir Pištalo i predsednik žirija Dušan Kovačević, piscu najboljeg romana u 2022, kao i prošle godine, pripašće novčana nagrada od 12.000 evra.

Nagradu “Vladan Desnica” dodeljuje žiri koji imenuje upravnik NBS.

Žiri ima devet članova koji se biraju iz redova najistaknutijih pisaca iz Srbije.

Osim žirija, upravnik NBS imenuje i komisiju zaduženu za prikupljanje predloga i brojanje glasova u kojoj svaki član žirija predlaže sedam romana.

Ova nagrada ne može da se deli, a visinu njenog novčanog iznosa utvrđuje upravnik NBS.

Odlukom aktuelnog upravnika i pisca Vladimira Pištala u žiriju za dodelu nagrade “Vladan Desnica” su njegove kolege: Dušan Kovačević, Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

– Kriterijum za izbor članova žirija bio je da to budu afirmisani pisci koji znaju šta rade, ali i pisci koji su doživeli verifikaciju u društveno-književnom životu koja se ne dovodi u pitanje. To nisu samo pisci koji su dobri prema mom ili Vašem mišljenju, već ljudi koji imaju najviše književne nagrade kojima mogu to da dokažu – objašnjava za Danas Vladimir Pištalo.

Prema njegovim rečima, svaki od devet članova žirija predlaže za Nagradu po sedam romana prema sopstvenom izboru.

– Kako će članovi žirija doći do tih sedam naslova to je stvar njihovog čitalačkog kompasa. NBS na to ni na koji način ne utiče. Zadatak NBS je da im ne ostavi na teret da te knjige moraju da kupuju, već da im omogući da dođu do naslova koji ih interesuju. Obrazloženja svih predloženih romana biće objavljena u dnevnom listu Politika. Naša nagrada dodeljuje se relativno kasno u sezoni, kad je deo verifikacije književne produkcije već obavljen, tako da se ne očekuju ne znam kolika iznenađenja u odnosu na već dodeljene nagrade i iznete kritike, ali nikad ne možemo predvideti šta može da izađe iz te “kombinacije” devet članova žirija puta sedam knjiga – kaže Vladimir Pištalo.

Na pitanje zbog čega je baš forma romana izabrana za Nagradu NBS, Pištalo odgovara da je reč o “privilegovanoj formi u našem vremenu i to ne samo u srpskoj kulturi, kao što je u srednjem veku bio poplaran ep”.

– To nisu stvari koje mi u potpunosti kontrolišemo. Ali, ako me pitate kao pisca, ja mislim da bi u našem vremenu bilo idealno kad bi priče bile više čitane, kad bi zbirke prča bile više vrednovane, jer je priču teže napisati, dok je za roman potrebna izdržljivost. Drugo, u ovom našem vremenu svako ima dnevno vremena da pročita priču, ali nema vremena za roman, iako se on smatra vrhuncem godišnje književne produkcije. U svakom slučaju, Nagrada NBS je specifična po tome što je daje najuglednija književna institucija u zemlji, a u razgovoru sa Dušanom Kovačevićem konstatovali smo da ovo nije nagrada samo ove biblioteke na Svetosavskom platou, nego i one srušene na Kosančićevom vencu, što joj daje specifičnu težinu – ističe upravnik NBS.

Novčani deo iz budžeta

– Novčani iznos nagrade “Vladan Desnica” daje Ministarstvo kulture. On treba da za naše prilike bude čak i vrlo visok, a da za Ministarstvo bude prihvatljiv, razuman. Tu nije bilo nikakvih problema, iako smo tražili nagradu od 12 hiljada evra koja je, mislim, najviša u Srbiji. Poređenje sa inostranstvom nas, međutim, ne bi odvelo daleko, jer kad sam bio u SAD, moja plata bila je četiri puta veća. Ali, ovaj iznos nagrade omogućava čoveku da ovde živi godinu dana – kaže Vladimir Pištalo.

On je na konferenciji za novinare juče ocenio i da su “pisci najmanje plaćeni umetnici u Srbiji i da su čak i srpski književnici 19. veka, koji su umirali od tuberkoloze, primali honorare, dok sad pisci žive od nagrada”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari