Počeo 46. Fest 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Filmski festival Fest počeo je večeras u Sava centru projekcijom filma „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ Martina Mekdone.

Na ceremoniji otvaranja, pre prikazivanja glavnog favorita za Oskara, mađarskom reditelju Ištvanu Sabu uručene je nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

„Naš posao je da ispričamo publici nešto važno. Zato su nagrade za nas sredstvo da do toga dođemo, jer stvaraju veliko interesovanje za naše filmove“, kazao je na konferenciji za novinare Sabo. Govoreći o procvatu mađarske kinematografije, on je istakao da je srećan što je „Šaulov sin“ Lasla Nemeša dobio Oskara pre dve godine, kao i zato što je film Idiko Enjedi „Na telu i duši“ ove godine među pet nominovanih, jer je reč o odličnim ostvarenjima. Njegov „Mefisto“ koji je Mađarskoj doneo prvog Oskara govorio je o talentovanom intelektualcu koji se kompromituje zarad moći i slave. On se, kako kaže, oduvek bavio istorijom iz ugla običnih ljudi, jer u njegovoj porodici nije bilo premijera, kraljeva, guvernera. „Rođen sam u Mađarskoj, nekadašnjoj Austrougarskoj. Ne postoji nijedna porodica iz tog regiona, čiji ste i vi deo, na koju nisu uticali Prvi svetski rat, Oktobarska revolucija, fašizam, Staljinova strahovlada… Svaka porodica je živela pod pritiskom ideologija i svaka ideologija je želela da utiče na njihove živote. To važi za mog dedu, za mog oca i za mene“, objasnio je Sabo.

On smatra da je budućnost kinematografije ugrožena zbog interneta i televizije, ali da će filmovi uvek imati publiku, kao i dobre knjige. „Danas se dobre knjige štampaju u stotinama primeraka, a ne u hiljadama, ali su tu, na policama. Postoje. Tako je sa filmom. Neće ga gledati dve hiljade ljudi, ali će ga gledati stotine“, ističe Sabo.

Tokom narednih deset dana biće prikazano 116 premijernih ostvarenja. U glavnom takmičarskom programu za nagrade festivala takmičiće se 16 ostvarenja. Umetnički direktor Jugoslav Pantelić među njima izdvaja naslove: „Uvreda“, „Comic Sans“, „Agape“, „Bez imena i datuma“, „Anđeli nose belo“… Makedonski reditelj Milčo Mačevski, koji će predsedavati žiriju, smatra da su filmovi danas predvidljivi, i to ne samo holivudski nego i art ostvarenja, zbog čega on više voli da gleda NBA utakmice. Zato će narednih dana tražiti nešto što bi ga svojom formom ili pričom iznenadilo.

Zbog beogradskih izbora, dobitnici nagrada biće poznati dan pre zvaničnog kraja festivala – 3. marta. Te večeri nagradu Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo dobiće ruski reditelj Karen Šahnezarov. Dan pre, 2. marta, priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće uručeno domaćoj glumici Nedi Arnerić. Te večeri biće poznati i pobednici selekcije Srpski film, a o dobitnicima odlučuje žiri kojim predsedava reditelj Lordan Zafranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari