Ne treba štititi čitaoce i biblioteke od knjiga

Povodom tri knjige koje je Ministarstvo kulture i informisanja naknadno izostavilo iz otkupa, za Danas govore izdavači Bora Babić i Gojko Božović i autor Dejan Ristić

Ostavite komentar


    1. Ne cudim se tebi sto ti je tekst bio predugacak za citanje, pa si pogledao samo slike (kao nekada moja nepismena baka) i umesto teksta komentarises jednu sliku, vec se cudim dezurnom na komentarima sto pusta da to prolazi.

      1. I nepismeni imaju pravo da komentarisu, kao sto imaju ravo da glasaju za predsednika. Ako ti se ne svidja da zivis u takvom drustvu, a ti kupi kartu u jednom pravcu za Severnu Koreju.

        1. nepismeni svakako imaju navedeno pravo, ali nekada su se stideli svoje nepismenosti i nisu komentarisali smislene dogadjaje. Frojd je rekao, prvi znak da je covek glup je odsustvo stida. Nepismeni, iako nepismeni nekada nisu bili glupi.

  1. Kao uvod u komentar navodim reči Sigmunda Freuda na opsaku njegove ćerke Ane da mu nacisti spaljuju knjige.“Dobro je,dok ne počnu spaljivati ljude“.Nažalost,po mnogo pitanja u Srbiju se vratio na velika vrata AGITPROP i jednoumlje i to nikako nije dobro.Nota bene! Ako svi mislimo kao vođa,neko ne misli svojom glavom.

    1. Samosvesni se štite sami, ne dopuštaju „zaštitnicima“ da to čine umesto njih.

  2. Kao što je važan broj ubijenih u Srebrenici, tako je i u Jasenovcu. Besmisleno je očekivati da bošnjačke biblioteke otkupljuju knjige u kojima se dokazuje ili „dokazuje“ da je u Srebrenici ubijeno 2 hiljade ljudi.
    Niko ne spaljuje Goldštajnovu knjigu, a u Srbiji postoje biblioteke van sistema otkupa pa ako bude interesovanja mogu da je iznajmljuju pod sopstvenim uslovima.

    1. @Aleks100 Valjada je jasno svima da se u tekstu radi o metafori.Ono što je interesantno političari stalno i iznova ili minimiziraju ili preuveličavaju broj žrtava u Jasenovcu koje se post festum ne mogu naučno potvrditi,umesto da se bave anatomijom ustaškog zločina koji je nezabeležen u civilizaciji ljudskog roda.Praveći poređenje ustaškog zločina i nemačkog S.Šnajder govori o industriji i obrtu smrti.Tu mora biti poenta.

    2. Niko je ne zabranjuje, ali je odlukom Ministarstva (i saopštenjem) neuko obezvređuje.

  3. Moze malo detaljnije sta to tacno pise u knjizi „Jasenovac“ ovog hrvatskog istoricara?

  4. Pa zar Vi iz pete kolone nemate para da otkupite anti srpake naslove i preplavite trziste „istinMa“.Sledece godine slavimo Oluju na Terazijama to je bas multi kulti.

  5. Ministarstvo srpske kulture i srpskog informisanja je drustvo lazova i obmanjivaca, setimo se mladog Vucica, od njega pa na ovamo. Trazi se neko ko ce unaprediti cifru zrtava u jasenovcu na milion, a smanjiti Srebrenicu na 800 pobijenih. I bice odmah otkupljene za sve biblioteke, skole, zadruge, zvezdu i partizan, partije desnog od desna. Srpska ministarstva kulture, to su instirtucije , braco mila, gde javno predlazu za funkcionere Cecu i Dragicu< bog te mazo?!

  6. @Dejan Je l’ tebi vaznije da pise sto veci broj zrtava da bi se osecao vecim Srbinom iz nekog bolesnog razloga, ili ti je vaznije da se sazna cela istina, pa ma kakva ona bila? Ne treba mi tvoj odgovor, vec ga znam.

  7. A realno, sto bi nasa drzava otkupljivala knjigu u kojoj se genocid u NDH ipak relativizuje i umanjuje. Pristup autora je vrlo lukav, on nacelno priznaje genocid i osudjuje sutastvo, ali sustinski gde god moze gleda da umanji zlocine i u smislu brojki i u smisle strahota. Magnum Crimen, knjiga isto jednog Hrvata, je daleko objektivnija, i nema te „zadnje namere“. Ne morate citati knjigu, dovoljno je pazljivo procitati intervjue bivseg hrvatskog ministra Goldstajna, i sve ce vam biti jasno.

  8. Nesporazum izmedju Srbije i Hrvatske je u broju mrtvih…hrvati kazu ubijeno je 70 hiljada srba-srbi govore o 700 hiljada mrtvih…cini se da se g.Goldstajn priklonio hrvatskoj oceni?

  9. Knjige su oduvek bile, i ostaće, opasnost po svaku vlast kojoj smeta obrazovan i informisan narod. One nagone čitaoce na razmišljanje, daju im ideje, razvijaju inteligenciju, što autokratama, vučićevskog tipa, apsolutno ne treba. Njima trebaju prosti, lakoverni i poslušni glupaci, kojima mogu da manipulišu putem kvazi štampe i nadri televizija.

  10. Nisu otkupljene ni knjige poezije jednom broju članova Srpskog književnog društva ali su otkupljene sve knjige poezije zaposlenih na Filološkom fakultetu. Otkupljene su i neke knjige poezije koje su suštinski šund i kič. Otkup je biznis u kome se izdavači različito snalaze i umrežavaju. Neki pisci su preko svojih privatnih udruženja građana prihodovali preko hiljadu evra na otkupu, a zaposleni u izdavačkim kućama koje finansira država. Komisiju smeniti, dovesti ljude van akademskih institucija koji imaju autoritet.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.