Nedelja finskog filma: Finske priče o ljubavi od 7. do 11. aprila 1Nedelja finskog filma:promo

Nedelja finskog filma: Finske priče o ljubavi održaće se od 7. do 11. aprila u Dvorani kulturnog centra, saopšteno je iz Kulturnog centra Beograda

Izabrana ostvarenja predstavljaju nabolje od najboljeg finske kinematografije, ističe Stefan Arsenijević selektor festivala, podsećajući da je on, bijenalnog karaktera i da je zbog pandemije korona virusom bio odložen, te je čak nakon pauze od četiri godine, ponovo pred publikom. Dobra vest je što je u tom periodu nastalo pregršt uzbudljivih ostvarenja – ističe Aresnijević.

Prema njegovim rečima uspešnu svetsku premijeru i izvrsne kritike na Kanskom festivalu imao je kontroverzni film “Psi ne nose pantalone” starog znanca i gosta ovog festivala, Jukke Pekke Valkeapääe.

– Beskompromisan u želji da se upusti u dubine sadomazohističkog seksualnog odnosa kroz koji se prelamaju tugovanje, ljubav i spasenje, ovaj film će definitivno testirati granice izdržljivosti publike svojim eksplicitnim scenama, ali će hrabri na kraju biti nagrađeni emocijom snažne i čiste ljubavi – objašnjava Arsenijević .

Film “Slepi čovek koji nije želeo da pogleda Titanik” Teemu Nikkija, stiže pred beogradsku publiku ovenčan nagradom publike na Venecijanskom festivalu.

– Izrazit u formi, iznanađujuć u narativu, a nadasve uzbudljiv, povešće vas na neočekivano putovanje koje poseduje napetost vrhunskih trilera. – navodi Arsenijević.

Tu su, kako kaže, i dva odlična filma koja se, na sasvim različite načine i bez patetike, bave gorućom temom izbeglica:
-“Aurora” Miie Tervo, koja i otvara festival, dovodi nam starog znanca Amira Escandrija, ovog puta kao izvrsnog glavnog glumca u inteligentnom poigravanju sa popularnim žanrom romantične komedije. Amir će nam se pridružiti na festivalu i ove godine, ne propuštajući priliku da poseti Beograd u kojem je kao izbeglica iz Irana proveo nekoliko godina dečaštva u izbegličkom kampu. Sličnu životu sudbinu je imao i Hamy Ramezan koji je svoja iskustva pretočio u nagrađivani film “Prvi sneg”, toplu porodičnu priču iz perspektive 13-godišnjeg dečaka koji punim plućima otkriva svet oko sebe, svestan da u svakom trenutku može biti deportovan iz Finske.- objašnjava Arsenijević.

Za one koji su skloniji filmovima epohe, tu je “Tove” Zaide Bergroth, biografija ikone finske kulture, autorke romana i stripova o svetski poznatim dečjim junacima Muminima.

– Ali ne očekujte dečji film, već priču o seksualnim i društvenim slobodama, biseksualnom ljubavnom trouglu koji je doprineo nastanku čuvenih bajkovitih junaka – skreće pažnju selektor.

O kompleksnim ljubavnim intrigama, među grupom prijatelja koji se ponovo okupljaju u vili na prelepom finskom ostrvu govori i ansambl film “Igre među prijateljima” Jenni Toivoniemi.

Dilema posao ili prijatelji i izazovi korporativnog neoliberalnog društva snažno i aktuelno su artikulisani u toploj drami “Šumski div” Ville Jankerija, u kojoj ćemo lako prepoznati i našu sadašnjost.

Film “Čelične dame”Pamele Tole prati staricu koja, nakon dugogodišnjeg trpljenja ponižavanja, u nehatu ubija svog muža, a zatim sa sestrama kreće na poslednje putovanje Finskom. Da malo proživi pre nego što je uhapse – objašnjava Arsenijević.

Prema njegovim rečima u centru svih ovih različitih filmova je ljubav, u najrazličitijim oblicima i formama: mladalačka, zakasnela, lezbijska, sadomazohistička, nepokolebljiva, nemoguća, neočekivana, neuhvatljiva… -Budite otvoreni i spremni na iznenađenja – poručuje Stefan Arsenijević publici u znak dobrodošlice na Nedelju finskog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari