Neobična geografija na Sajmu knjiga

Kako se jede bavarska kobasica, koliko Austrija izdvaja za kulturu, može li račun ostati neplaćen u Švajcarskoj i kada je Lihtenštajn poslednji put bio u ratu
Danas zvanično otvoren štand počasnog gosta - 4 zemlje 1 jezik

Ostavite komentar


  1. Poučno! Samo je problem u tome što oni koji su već oko 3 decenije od strane "članova bibioteke" postavljeni ("propušteni") da budu nova srednja klasa ovi primeri ne znače ama baš ništa. Da je u Austriji budzet za kulturu veći od vojnog, a da Linheštajn nema vojni budzet te da je poslednje ubistvo bilo pre 20 g…..

  2. Šteta što prilikom ovog razgovora nisu korišćeni i neki zanimljivi podaci o četiri zemlje nemačkog govornog područja iz knjige "NeoGeo – Neobična geografija". Tada bi se saznalo da se u Švajcarskoj nalazi jedan gradić koji pripada Nemačkoj; da je jedno austrijsko mesto potpuno okruženo teritorijom Nemačke, a da se u drugo mesto donedavno iz Austrije moglo stići samo preko Nemačke; da jedna pruga, koja prolazi kroz Nemačku, u potpunosti pripada susednoj Belgiji; da je jedna reka zajedničko "vlasništvo" Nemačke i Luksemburga, a da granica između Švajcarske i Francuske prolazi kroz nekoliko kuća jednog sela! Saznalo bi se da su unutrašnje granice lihtenštajnskih pokrajina veoma komplikovane, baš kao i granice nekoliko nemačkih saveznih država, a čulo bi se i ponešto o po jednom nemačkom i poljskom gradu, koji se danas razvijaju kao jedinstveni grad.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.