Neočekivana ženska priča u muškom svetu: Film "Majka Mara" Mirjane Karanović u industri programu festivala u Karlovim Varima 1Foto promo Nebojša Babić

Drugi rediteljski film glumice Mirjane Karanović, drama „Majka Mara“, uvršten je u industri program Eastern Promises međunarodog festivala u Karlovim Varima, objavio je Filmski centar Srbije.

U selekciji Work in Progress nalazi se jedanaest igranih i dokumentarnih igranih filmova u poodmakloj fazi produkcije ili postprodukcije iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, Balkana, bivšeg Sovjetskog Saveza, Bliskog Istoka i Severne Afrike, a projekti se takmiče za nagradni fond u ukupnoj vrednosti od sto hiljada evra.

„Majka Mara“ nastala je prema elementima drame „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ Tanje Šljivar, a scenario za film, pored Mirjane Karanović, napisali su Maja Pelević i Ognjen Sviličić, u saradnji sa Srđanom Koljevićem.

U središtu priče je uspešna poslovna žena čiji život iz korena menja iznenadna smrt sina jedinca. Kroz odnos sa mlađim muškarcem, ona pokušava da se suoči sa gubitkom i pronađe način da nastavi dalje…

U ovoj drami o ljudskoj snazi i jednoj tragičnoj sudbini, uz Mirjanu Karanović i Vučića Perovića glavne junake igraju i Boris Isaković, Jasna Žalica, Jelena Ćuruvija…

Direktor fotografije je Igor Marović, scenografkinja je Dragana Baćović, a kostimografkinja Lora Loker.

Kada je 2021. projekat za ovaj film predstavljen na marketu 78. festivalu u Veneciji, među 57 odabranih projekata iz sveta, Mirjana Karanović je izjavila:

– Uglavnom, to vrlo ženski film – otkriva neke skrivene komore ženskog bića i nešto što, čini mi se u ovom muškom svetu može biti nekako neočekivano.

“Majka Mara” je snimljena prošlog leta i jeseni u Beogradu, producentkinja je Snežana van Hauvelingen u ime filmske kuće This and That Productions (Srbija), a iza ove koprodukcije stoje i Paul Thiltges Distributions (Luxemburg), Deblokada (Bosna i Hercegovina), December (Slovenija), VHS (Crna Gora) i Oko film”(Švajcarska).

Nastanka drugog rediteljskog filma jedne od naših najznačajnijih glumica podržali su Filmski centar Srbije, MEDIA Kreativna Evropa, Filmski centar Crne Gore, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Slovenački filmski centar, Luksemburški filmski fond, BAK Ministarstvo kulture Švajcarske, Ciriški filmski fond i Eurimaž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari