"Neven" Urošu Petroviću 1Foto: wikipedia

Pobednik konkursa Književne nagrade „Neven“ je Uroš Petrović za knjigu „Karavan čudesa“, u izdanju Lagune, saopštila je organizacija Prijatelji dece.

Na ovogodišnji konkurs je stiglo 80 naslova namenjenih deci, iz 15 izdavačkih kuća.

Žiri za beletristiku u sastavu Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet odlučio je, da u konkurenciji 32 knjige, nagradu „Neven“ dodeli Urošu Petroviću za knjigu „Karavan čudsesa“, izdavača Laguna.

Najbolji ilustrator je Maja Veselinović za ilustraciju knjige „Uljezi“, odlučio je žiri u sastavu Jana Vuković, Bojan Stevanić i Bratislav Milenković.

Žiri je ove godine u izboru imao 33 naslov. Izabranu knjigu izdala je Fabrika knjiga.

U kategoriji popularna nauka stiglo je 16 knjiga, a žiri u sastavu Ljubica Urošević, Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet izabrao je knjigu izdavačke kuće Pčelica „Marija Kiri“, autora Aleksandre Bojović.

Dodela nagrada laureatima biće 5. oktobra u 13,00 sati u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Nagrada se tradicionalno dodeljuje u toku Dečje nedelje.

Nagrada „Neven“ Ustanovljena je 1955. godine, podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za decu.

Prijatelji dece Srbije je dodeljuju u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige – slikovnice i popularna nauka.

Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini, navodi se u saopštenju.  

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.