Nevena Daković nova laureatkinja prestižne Nagrade “Nebojša Popović”: Profesorka koja je zadužila srpsku filmsku kulturu 1Foto promo Marija Momić

Posle Vladimira Petrića, Milana Vlajčića, Miroljuba Stojanovića, Srđana Vučinića, Pavla Levija, Radoslava Zelenovića…, među dobitnike Nagrade „Nebojša Popović“ za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture, ove godine se upisuje Nevena Daković, redovna profesorka Teoriјe filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Žiri za dodelu nagrade u sastavu: teoretičar filma, filmski kritičar i urednik „Filmoskopije“ Nikola Radić (predsednik), rediteljka Svetlana Popović, prva dobitnica ove nagrade, i filmski producent, urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda Ivan Aranđelović, ovu odluku je doneo jednoglasno.

„Profesorka dr Nevena Daković srpsku filmsku kulturu zadužila je neumornim višedecenijskim akademskim radom na poljima filmologije i teorije medija“, saopštio je žiri.

„Njeno vrsno poznavanje srpskog i regionalnog filma, upareno sa dugoročnim zanimanjem za pitanja sećanja, traume, žanra i nacije, iznedrilo je impresivan broj naučno-istraživačkih članaka i poglavlja u prestižnim časopisima i zbornicima, te knjigu „Balkan kao filmski žanr: slika, tekst, nacija“.

Kako se ističe, ova knjiga se nametnula kao nezaobilazna referenca za istraživače ovdašnjih kinematografskih prilika. Ne manje važan je njen doprinos kao profesorke na FDU, gde kao mentorka nastavlja da usmerava nove naraštaje srpskih teoretičara i istoričara filma“.

Nagrada „Nebojša Popović“ će ovogodišnjoj dobitnici biti uručena u četvrtak, 11. januara u 20h, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okviru filmskog maratona koji je koncipirao Radoslav Zelenović, dobitnik nagrade za 2022. godinu.

Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuju Filmski centar Srbije i Kulturni centar Beograda, kao i pravo i privilegija dobitnika nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele nagrade za narednu godinu.

Kulturni centar Beograda, Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica / Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“ / Festival autorskog filma, Fond B92 / Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju Nagradu „Nebojša Popović“ za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari