Nije strašna 91 ako si duhom mlad: Najstarije lutkarsko pozorište u regionu Pozorište mladih slavi rođendan 1Foto: Promo/Pozorište mladih

Najstarije lutkarsko pozorište u regionu Pozorište mladih danas, 12. februara, slavi svoj 91. rođendan, a povodom proslave obnavlja jednu od svojih najdugovečnijih predstava: “Veseli muzičari” u režiji Emilije Mrdaković, koja će u nedelju imati svoje 400. izvođenje, i ujedno najavljuje, između ostalih i predstavu „Porodica Adams“.

Kako kažu iz pozorišta: „Da se lakše prebrodi 91 svećica na torti, i ostane duhom mlad, svakako će doprineti i godišnje nagrade Pozorišta koje dobijaju najbolji u prethodnoj godini“.

Što se tiče pomenute predstave, ukazano je da će se prva postava koja ju je igrala od 1993. do danas (Vera Hrćan Ostojić, Emil Kurcinak i Zoran Andrejin/Aleksa Ilić) pojaviti na sceni zajedno sa obnovljenom u kojoj su, uz Aleksu Ilića još Kristina Savkov i Miloš Macura. Oni predstavljaju svoj bogat repertoar.

– Nakon nedavnih premijera predstava “Cat Claw”, “Krznena Venera” i “Revizor”, Pozorište mladih uskoro počinje probe predstave “Koralina” u režiji Jakuba Maksimova, našoj publici poznatog po režiji predstave “Na vukovom tragu”, najnagrađivanije predstave u istoriji ovog novosadskog teatra. Nedugo potom počinju probe tamburaškog mjuzikla “Palo inje, pao sneg”, jedinstvenog projeka, ne samo kod nas, već i u regionu. Tamburaški mjuzikl nastaje na osnovu songova koje piše Jovan Adamov i teksta Vanje Čobanova, dok će mjuzikl raspisati majstor dramskog pisanja Stevan Koprivica. Sve u režiji Darijana Mihajlovića koji je u Pozorištu mladih, kao mjuzikl, režirao “Tri musketara” – kažu iz pozorišta.Nije strašna 91 ako si duhom mlad: Najstarije lutkarsko pozorište u regionu Pozorište mladih slavi rođendan 2

U nastavku sezone, na proleće, od 8. do 15. maja, Pozorište mladih organizuje 2. Novosadske pozorišne igre koje su prošle godine u Novi Sad dovele najbolje evropske predstave za decu i mlade. Ove godine one stižu iz Nemačke, Izraela, Španije, Bugarske i svih eks-ju republika.

Podsećajući da je Pozorište mladih mesto gde se edukuje mlada publika i dragocena spona između nje i tzv. “velikog pozorišta” u koje će tek ući, direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović najavljuje naredne pozorišne korake ovog teatra.

– Do kraja godine glumci Pozorišta mladih oprobaće se u nizu zanimljivih projekata. Očekuje ih rad na predstavama “Ksenija i lovac” u režiji Emilije Mrdaković koja sarađuje sa kompozitorkom Aleksandrom Vrebalov, a inspiracija im je bio svet bajki koji će istraživati u susretu sa novim tehnologijama. Šekspirova “Bogojavljenska noć” u režiji Ivana Alača radiće se na OFF sceni Pozorišta mladih, u saradnji sa Akademskim pozorištem “Promena” i Šekspir festivalom. To je ješ jedna prilika za mlade pozorišne ljude kojima je ovaj teatar otvorio vrata. Premijeru će imati u Čortanovcima na Šekspir festu. Među mladom ekipom koji će u narednom periodu raditi u Pozorištu mladih je i – kao umetnica već potpuno afirmisana – Sonja Petrović koja je u Pozorištu mladih režirala višestruko nagrađivanu “Devojčicu sa šibicama”. Sada će režirati “Porodicu Adams” – ističu slavljenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari