nikita milivojevic foto Gordana Noninfoto: Gordana Nonin

Sa motom “I, sem nestvarnoga, ništa stvarno nije”, u julu i oktobru biće održan jedinstveni međunarodni Šekspir festival uz podršku UNIQA osiguranja, a program će činiti savremene svetske produkcije Šekspirovih dela.

U okviru festivala biće prikazano ukupno sedam predstava, četiri predstave od 1. do 4. jula u Čortanovcima u Vili Stanković, a tri na jesen u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

“I ove godine Šekspir festival podsetiće nas da je Šekspirov svet – stvarni svet, isti ovaj u kojem živimo. U njemu ponovo otkrivamo: “sem nestvarnoga – ništa stvarno nije”. Mi smo zato opet stariji, bar za godinu dana, a Šekspir je mlađi”, istakao je reditelj Nikita Milivojević, direktor i osnivač Šekspir festivala u Srbiji, koji je na konferenciji za novinare najavio ovogodišnji program festivala. Takođe, on je istakao da je novina i činjenica da je Šekspir festival dobio priznanje “Najbolje iz Vojvodine”.

U jedinstvenom ambijentu Vile Stanković, na glavnoj festivalskoj sceni predstaviće se pozorišta iz Italije, Crne Gore i Norveške. Prvi put od osnivanja, Šekspir festival će biti otvoren plesnom predstavom. U pitanju je “Hamlet” u izvođenju međunarodno priznate italijanske plesne trupe “imperfect DANCERS COMPANY” pod umetničkim rukovodstvom svojih osnivača Valtera Mateinija i Ine Broek, koja je svoj repertoar proteklih godina predstavila širom sveta, a upravo sa “Hamlet”-om su gostovali na mnogim značajnim svetskim festivalima. Ova predstava otvara Šekspir festival u petak, 1. jula, od 20 časova u Čortanovcima.

Jedna od najčuvenijih Šekspirovih komedija “Ukroćena goropad”, u režiji makedonskog reditelja Dejana Projkovskog, publika će moći da vidi drugog dana festivala, u subotu, 2. jula, od 20 časova.

Šekspir festival u Srbiji jedan je od inicijatora velikog međunarodnog projekta Evropske mreže Šekspir festival “ShakeSPHERE 2021/2022”.

Nakon otvorenog poziva svetskoj pozorišnoj zajednici za najoriginalniji umetnički koncept Šekspirovog dela, Evropskoj mreži Šekspir festival stigle su 42 prijave iz 25 zemalja. Odlukom međunarodnog žirija projekat “Romeo i Julija i druge katastrofalne ljubavi” iz Norveške proglašen je najboljim čime je stekao pravo učešća na festivalima u Poljskoj, Rumuniji, Danskoj i Srbiji. U Čortanovcima je u program Šekspir festival u nedelju, 3. jula, od 20 časova. Po rečima Nikite Milivojevića, ovu predstavu prati i zanimljiva izložba na kojoj će se videti i da Romeo i Julija, iz Iraka, u smrt idu sa povezom na očima.

Prvi deo ovogodišnjeg festivala zatvara predstava “Hamlet – Evidencija zločina jedne monarhije” poznate rediteljke Livije Pandur u izvođenju Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, kao jedno od značajnih ostvarenja u hrvatskom pozorištu ove godine. Predstava, koju htvartska kritika opisuje kao “predstavu koja sluti početak Trećeg svetskog rata i ima prikaz nuklearne eksplozije”, u Čortanovcima je na programu u ponedeljak, 4. jula, od 20 časova.

U ime institucija koje su podržale festival, na konferenciji su govorili i Jelena Dobrović Bojanović, pomoćnica pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Nemanja Milojević, iz opštine Inđija i Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja, koja je, između ostalog, istakla: “Drago nam je što doprinosimo da festival uz našu podršku raste iz godinu u godinu, donoseći nam svaki put najbolje predstave iz domaće i svetske produkcije, koje smo u prilici da vidimo pod vedrim nebom. Nestrpljivo čekamo još jedno nezaboravno izdanje Šekspir festivala koji kroz nova, drugačija i neočekivana izvođenja.”

 

Premijera “Magbet”-a i pozorišni maraton

Drugi deo festivala na jesen, svakako će obeležiti predstava “Makbet” u režiji Nikite Milivojevića. U ovoj novoj ambicioznoj produkciji Šekspir festivala učestvuju i Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, festival Grad Teatar Budva i Novosadsko pozorište.
Premijera ove predstave će biti 16. avgusta u Budvi, a novosadska premijera, u okviru Šekspir festivala, 23. oktobra u Srpkom narodnom pozorištu. Pored ove premijere, biće igrana i predstava “Sabrana dela: Sa Šekspirom za stolom” u izvođenju britanske pozorišne trupe “Forced Entertainment”. Zanimljiva koncepcija kada se sedam dana za redom igra 36 Šekspirovih predstava – pet dnevno u trajanju od po 40 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari