Zna gde mu je mesto kad je frka: Ko je Nikola Mijailović, operski pevač koji je dao ostavku na funkciju direktora Opere? 1Foto: B.P./ATAImages

Kada je video da je u Narodnom pozorištu poželjno da se potpiše spisak za podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, operski pevač Nikola Mijailović procenio je da mu u toj kući više nije mesto i podneo ostavku na funkciju direktora Opere.

Nije da ga je neko na to primorao, sa upravnikom Narodnog pozorišta Svetislavom Goncićem, kako je istakao, ima odličnu saradnju, mada zvuči pomalo uznemirujuće kada je Nikola Mijailović pojašnjavaući svoju odluku rekao i da mu je prećeno Anom Brnabić, da su te pretnje stigle od supruga njegove koleginice ne bi li dobila ulogu koju želi, kao i da se ta stvar sa spiskom „ponavljala i ponavljala“.

„Kao da treba da kažem: ‘ajde, potpisaću. Ne tera me niko da potpišem, ali vidim da je poželjno, prosto – po meni, to ne ide“, objasnio je Mijailović, koji sam za sebe kaže da najbolje reaguje kad je gusto i kad je frka. U kojoj meri se tako nešto zbiva u Narodnom pozorištu iz Mijailovićevih izjava možemo samo da nagađamo, jer nije on rekao ništa spektakularno novo.

Zna se da je podrška SNS-u ovde neka vrsta „ausvsajsa“, kao što je dobro znati da je i sve više onih koji ne pristaju na tu vrstu ucene.

Što se tiče posla, za umetnika svetskog renomea kakav je Mijailović nema zime.

Obrazovao se i usavršavao na najprestižnijim fakultetima, bio čest gost na mnogim značajnim operskim scenama širom sveta, poput Milanske skale i Boljšoj teatara, redovni je profesor na Katedri za solo pevanje na Fakultetu muzičkih umetnosti, a kuriozitet je da je pevao zajedno sa Lučanom Pavarotijem od koga je naučio da je led za glas melem a da je piti vruće pred nastup nešto najgore što pevač može sebi da uradi.

Ljubav prema muzici i umetnosti je možda stekao i u prenatalnom periodu i možda baš u Narodnom pozorištu jer ga je, kako je jedom ispričao, majka – naša čuvena operska diva Radmila Smiljanić – „po njemu šetala još dok je bio u stomaku“.

Koliko mu znače muzika i pevanje iskazao je i kada je posle uspešne operacije glasnica konstatovao da se više plaši da će izgubiti glas nego život. Rođen je 1973. u Beogradu i, očito, drži do svog glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari