Nikola Pejaković: "Ne osuđujte nikoga, ni političare, ni komšije, ni kolege..." 1Foto: Nemanja Đorđević

Nikola Kolja Pejaković mnogima voljeni reditelj, glumac, scenarista, muzičar i deklarisani pravoslavni hrišćanin rečit je prilikom propoveda svoje veroispovesti, te i oni neprivrženi religiji, u njegovim rečima isčitavaju životnu filosofiju.

U skladu sa hrišćanskim učenjem, ali i današnjim praznikom, Pejaković je za Novosti pojasnio zašto je pravoslavlje priručnik za svakodnevni život.

– Kažu, bez nevolje nema bogomolje. Pravoslavlje je veliko blago i mi, Srbi, bez želje da zvučim prepotentno, trebalo bi da Pravoslavlje učimo u školama, kao nauku, filozofiju i istinu o ovom našem postojanju. Tako je nekada i bilo, kada su manastiri bili i škole i bolnice i prostori za molitvu. To bi trebalo obnoviti, taj način učenja i školovanja. Kad vidite šta deca danas uče u školama i kakvi su im udžbenici, jasno je da je potrebna korenita promena. Ali, bojim se, pre će se ovaj svet raspasti nego što će ljudi doći do pameti – kazao je Kolja.

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, Božiću, novinar Novosti Kolju je upitao i kolika je snaga oprosta i pokajanja i šta bi poručio čitaocima.

– Snaga oprosta i pokajanja je velika. Ogromna. Pa, probajte… Oprostite, pokajte se, padnite na kolena i pomolite se Bogu, orosite suzama svoje lice i videćete šta će se desiti. Ne osuđujte nikoga i ne ogovarajte nikoga. Nikoga. Ni političare, ni komšije, ni kolege, ni ubice, ni lopove, ni bogate, ni siromašne, ni vaše, ni tuđe, ni ove, ni one… Nikoga, ama baš nikoga… Evo, ja ću prvi tako da uradim. Slava Bogu! – istakao je Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari