Nikola Šuica podneo ostavku na mesto predsednika UO Muzeja savremene umetnosti 1Foto: MSUB/Saša Reljić

Nikola Šuica podneo je ostavku na mesto predsednika Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti zbog imenovanja novog v. d. direktora ove institucije Viktora Kiša. 

Kako se navodi, odluku o novom v. d. direktoru donela je Vlada Republike Srbije na sednici 30. januara iako je krajem januara 2019. godine raspisan konkurs za direktora MSUB kako bi se okončalo dugogodišnje V.D. stanje u ovoj instituciji.

U pismu ostavke koje je Nikola Šuica poslao Kabinetu Vlade Republike Srbije on navodi razloge zbog čega se odlučio na taj čin, a  da bi se izbegla pogrešna tumačenja, njegov tekst pisma prenosimo u celosti:

„Poštovani, 

Imenovanje v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), 30. januara 2020. godine, prilika je da obavestim o delovanju Upravnog odbora MSUB u nešto više od godinu dana, od kada se delimično mogao sagledati redosled problema s kojima se kroz više decenija rad kapitalne ustanove naše kulture suočavao. 

 Na početku saziva UO, za koji sam zamoljen da budem Predsedavajući od strane v.d. direktora MSUB Slobodana Nakarade, istaknut je prioritet: nastavak priprema međunarodne retrospektive ‘Čistač’ Marine Abramović, planirane od otvorenja obnovljene zgrade Muzeja u jesen 2017. Izložba ‘Čistač’ završena u januaru 2020, pokazala se kao kapitalni organizacioni, kulturološki i muzeološki projekt koji je u sprezi napora tima MSUB kao i izuzetne podrške Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije prerastao u markantan društveni događaj.

UO je pored suočenja s etapama pripreme izložbe i s time povezanim sastancima –održan je najveći broj sastanaka u istorijatu svih UO Muzeja – bio doveden i u zakonsku obavezu raspisivanja Konkursa za radno mesto direktora. Na početku rada UO krajem januara 2019. inicijativom pravne službe Muzeja to je i učinjeno u svim zakonskim okvirima. Profesionalne biografije četiri prijavljene ličnosti koje ciljaju na doprinos u radu ustanove kroz funkciju budućeg direktora MSUB realno su sagledane. UO MSUB, sa izuzećem mišljenja dva člana koji su insistirali na produžetku rada v.d. dir. S. Nakarade, dostavio je Izveštaj opisnih odlika četiri kandidata na Konkursu prema Ministarstvu kulture i informisanja, u iščekivanju procedure od Vlade Republike Srbije.  

Informacija o okončanju Konkursa izostaje, i to još pre kalendarskog leta 2019, sve do imenovanja novog v.d. direktora 30. 01 2020, ličnosti profesionalne umetničke biografije i javnog iskustva, koja nije bila prijavljena na Konkursu. 

 Rad UO sveden je na pravno finansijska odobravanje zarad 1) budžetskih funkcionisanja različitih resora Muzeja kao i 2) projektovanih programskih planova Stručnog kolegijuma ustanove, za šta UO nije unapred obavešten. Nerazjašnjene situacije i uskraćene mogućnosti UO bile su očigledne. Nije se pokazala ozbiljna zainteresovanost za rešavanje naslojenih problema, ali i isto tako i sazna pravac procedure kao i konkursni rezultat. Ovim je obesmišljen rad UO i njegove profesionalne kompetencije. 

 Iz navedenih razloga nisam više u prilici da obavljam funkciju Predsednika UO MSUB.

 Želim novom timu MSUB uspešnu povezanost. Voljan sam da stručno pomognem, što bi nadmašilo administrativno prisustvo. Kroz moje ranije imenovanje za Nacionalni Savet za kulturu Republike Srbije, koji tek treba da iskaže profesionalne i organizacione inicijative, isto tako sam spreman da doprinesem sadržinama i baštini koju poseduje MSUB u svom daljem delovanju.“

Podsećamo, mnogi ljudi iz struke, kao i javnost bili su zaprepašćeni izborom novog v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Viktora Kiša.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari