NIN: Počinje prijavljivanje za najbolji roman godine 1Foto: A.H./ATAImages

Redakcija nedeljnika NIN saopštila je danas da počinje prijavlјivanje za najbolјi roman godine.

Novi članovi žirija su Adrijana Marčetić, Vladimir Gvozden, Aleksandar Jerkov i Mladen Vesković, a iz prethodnog saziva o najbolјem romanu objavlјenom na srpskom jeziku u 2024. godini odlučivaće i Tamara Mitrović.

Budući da su četiri člana iz ranijeg saziva – Milena Đorđijević, Violeta Stojmenović, Goran Korunović i Žarka Svirčev – odustala od dalјeg rada u žiriju za prestižno književno priznanje, NIN-ova nagrada za roman godine, u to telo odabrana su četiri nova člana.

Glavni urednik Aleksandar Timofejev, zajedno sa redakcijom, zahvalio se dosadašnjim članovima „na hvale vrednom angažmanu“.

Žiri čine renomirana, izuzetno ugledna, poznata imena iz sveta književnosti, saopštio je NIN, prenosi Beta.

NIN je pozvao izdavače i autore da svoje romane, napisane na srpskom jeziku i prvi put objavlјene tokom 2024. godine, pošalјu u šest primeraka na adresu NIN-a (Kosovska 10, VII sprat, poštanski fah 41, 11000 Beograd, sa naznakom „Za NIN-ovu nagradu“).

Spisak pristiglih izdanja redovno će biti ažuriran na sajtu nedelјnika NIN.rs.

Žiri će, shodno ustalјenoj praksi, krajem godine, dati osvrt na aktuelnu produkciju kada je o romanima reč i potom načiniti širi, uži i najuži izbor.

Sredinom, odnosno tokom druge polovine januara 2025. saopštiće konačnu odluku o budućem, 71. dobitniku. Do tada, aktuelni laureat je dobitnik jubilarne, 70. nagrade Stevo Grabovac za roman „Poslije zabave“ („Imprimatur“).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari