Niš: Ana Marija Grbić laureatkinja književne nagrade “Stevan Sremac” 1Foto: Niški kulturni centar

Ovogodišnja dobitnica nagrade „Stevan Sremac“ je književnica Ana Marija Grbić za zbirku priča „Srneća leđa“, saopštio je Niški kulturni centar.

“Originalno i inventivno Ana Marija Grbić u knjizi „Srneća leđa“ revitalizuje izvornu, sudbinsku i životnu, tematizaciju likova i prostora. Kreativno oživljavajući zatamnjena mesta raznolikih sudbina „običnih ljudi“, koje savremena književnost već pomalo zaboravila u karnevalskim fascinacijama konstruktivizom i jalovim ideološkim iskrivljenjima”, navedeno je u obrazložemnju žirija.

U njemu se dodaje da književnica “spretno, žanrovski i pripovedački suvereno, iskreno i neposredno ispisuje književno intrigantne i čitalački uzbudljive kratke priče o ljudima i događajima”.

“Ona uspostavljajući ponekad tragične, ponekad grotkeskne, svakakoveoma ubedljive veze između uspomena i neposrednog iskustva, lica i naličjaživota, bez patetike, sentimentalizma i sreće kao jeftine eksplikacije socijalnog uspeha. Izbegavajući vešto uobičajene stereotipe u građenju likova, ne dozvoljavajući da ta vrsta prepoznatljivosti oblikuje čitalački utisak ona nalazi pravu meru između stvarnosnog predloška i njegovog književnog preoblikovanja”, saopštio je žiri kome je predsedavao dr Dejan Milutinović, a članovi su bili Petar Arbutina i Krsta Popovski.

Niš: Ana Marija Grbić laureatkinja književne nagrade “Stevan Sremac” 2
Foto: Niški kulturni centar

Za nagradu „Stevan Sremac“ za 2022. godinu prispelo je 80 proznih knjiga.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Program nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Nagrada će Ani Mariji Grbić biti uručena tokom trajanja manifestacije “Dani Stevana Sremca” koja se održava u Nišu svakog novembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari