Niš: Da li su „Nišvil buba“, klavir, saksofon i kontrabas opasnost visokog rizika 1Foto: Zoran Ćirić

Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević saopštio je danas da je opština Crveni krst, u čijoj je nadležnosti Tvrđava u Nišu, naložila ovom festivalu da ukloni reklamne eksponate ispred Nišvil džez muzeja.

„U obrazloženju  za takav zahtev je napisano da pobrojani eksponati predstavljaju opasnost visokog komunalnog rizika. Komunalna inspekcija je naložila da se oni uklone ispred jedinog srpskog džez muzeja, koji je jedan od dva džez muzeja u Evropi. Najprisutnije uspomene na Instagramu inostranih turista, posetioca Niške tvrđave su upravo taj Folksvagen „buba“ iz 1968. godine i „trabant“ sa oslikanim zvezdama prethodnih izdanja Nišvila, među kojima su Candy Dulfer, Solomon Burke, Josh Stone, The Blues Brothers, Al Di Meola i drugi – zasmetali komunalnoj inspekciji, baš kao i klavir za posetioce i džinovski saksofon i kontrabas od stiropora“, kaže Blagojević.

On napominje da su se mnogi izvođači na Nišvilu slikali se sa ovim eksponatima i izrazili opšte oduševljenje konceptom unutar i ispred muzeja.

„Komunalnoj inspekciji zasmetala je i montažna stepenasta bina koja tokom godine i nezavisno od festivala služi za održavanje pozorišnih predstava i koncerata mnogim bendovima i horovima. Tokom Nišvila je to Youth stejdž gde tokom festivala nastupi 40 mladih grupa, a taj program već godinama podržava i Delegacija EU u Srbiji“, navodi Blagojević.

Direktor festivala je najavio da će Nišvil ponuditi da ubuduće plaća opštini Crveni krst zakup prostora ispred muzeja za sporne eksponate.

„Na istom prostoru bilo je  dozvoljeno vlasniku kafane „Hamam“ koji je tu držao letnju baštu i restoran sa sve harmonikašem. Nišvil je već uklonio festivalske banere, kako je naloženo, da bi turisti mogli da nastave da uživaju u ovim nesvakidašnjim eksponatima. Nišvil, inače, plaća gradu Nišu mesečni zakup prostorija za Muzej, za razliku od, recimo, Fudbalskog kluga Radnički koji ne plaća zakup stadiona, odnosno, rukometnih, odbojkaških i košarkaških timova – koji ne plaćaju zakup hale Čair. Nadam se da nije potrebno posebno naglašavati da ovakav vid muzejske delatnosti neprofitabilan, već je svrha, pre svega, promocija grada Niša kao značajne kulturno–turističke destinacije“, kaže on.

Blagojević je uputio apel Gradu Nišu, s obzirom na to da je u toku sanacija bedema niške tvrđave, da u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Niš predvidi i sanaciju bedema iznad samog Muzeja.

„Kad god pada kiša bedem propušta velike količine vode, koja se sliva u Muzej, baš kod Koridora Miše Blama, čiju kolekciju je poklonila Muzeju njegova sestra  Nada Blam“, upozorava direktor Nišvila Blagojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari