Niš uskoro obeležava tri veka postojanja Tvrđave: Osniva se novo preduzeće koje će brinuti o ovom brendu 1Foto Z. Miladinović/Danas

Grad Niš će sledeće godine, kada se obeležava 300 godina postojanja Tvrđave, osnovati novo gradsko preduzeće koje će se baviti isključivo ovim značajnim spomenikom kulture i kulturno- istorijskim brendom.

U kabinetu gradonačelnice Dragane Sotirovski kažu da neće biti novih zapošljavanja već će brigu o ovom istorijskom kompleksu voditi radnici JKP Mediana.

“Čvrsti smo u odluci da Tvrđava mora da ima jednog domaćina, a ne njih više, kao što je sada slučaj. Sada da krenete kroz Tvrđavu, videli biste kako izgleda kovačnica, tu su neke skitnice, neki ljudi tu žive, išvrljani su zidovi, svuda je mnogo smeća, nedostaje turistička signalizacija. U planu nam je, zašto da ne, da u budućnosti pokrijemo i Letnju pozornicu”, rekla je Sotirovski na sednici Skupštine grada.

Tvrđava, koja se nalazi u centru grada i jedan je od simbola Niša, izgrađena je u periodu od 1719. do 1723. godine, na ostacima antičkog, vizantijskog i srednjevekovnog utvrđenja.

Stručnjaci navode da ona ima kontinuitet od oko dva milenijuma konstantnog postojanja o čemu svedoče mnogobrojni arheološki nalazi.

Niš uskoro obeležava tri veka postojanja Tvrđave: Osniva se novo preduzeće koje će brinuti o ovom brendu 2
Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Poznata je i kao jedno od najznačajnijih i dobro očuvanih spomenika ove vrste na Srednjem Balkanu.

Niška tvrđava sa neposrednom okolinom je prvi put stavljena pod zaštitu države 1948. godine.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu je 1969. godine utvrdio da je ona spomenik kulture i proširio granice zaštite.

Tvrđava je odlukom Skupštine Socijalističke Republike Srbije 1979. godine kategorisana kao spomenik kulture od velikog značaja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari