Niška tvrđava: Sa bedema oteran "buvljak", pa plac pretvoren u parking “Niš ekspresa” 1Foto: privatna arhiva

Preduzeće za prevoz putnika “Niš ekspres” saopštilo je da od nedavno parkira svoje autobuse uz bedem Niške tvrđave u blizini glavnog ulaza “u skladu sa ugovorom” koji je zaključilo sa Teniskim klubom “Radnički”, koji je vlasnik tog zemljišta.

Međutim, osnivač preduzeća za taksi prevoz putnika “OK taksi” Dejan Radosavljević, koji tu lokaciju koristi već deset godina, kaže da sa istim Teniskim klubom ima zaključen ugovor o zakupu, koji važi do 2024. godine.

Sa te lokacije je sredinom prošlog meseca iseljen buvljak, nakon što je tržišna inspekcija “stavila katanac” na taj prostor, a okolina Tvrđave, jednog od najvažnijih kulturno- istorijskih spomenika i simbola grada, po rečima zvaničnika, bila očišćena od “neprimerenih sadržaja”.

Da li legitimni ugovor o zakupu parcele uz Tvrđavu ima “Niš ekspres” ili “OK taksi”?

“Niš ekspres d.o.o. sa teniskim klubom ‘Radnički’ iz Niša, koji je vlasnik parking prostora u Ulici Jadranska bb. na k.p. 1950/3 KO Crveni krst, zaključio je Ugovor o zakupu tog prostora kako bi obezbedio prostor za parkiranje svojih autobusa. Na ovaj način smo obezbedili dodatni prostor za parkiranje vozila kao meru racionalizacije i optimizacije troškova poslovanja”, saopštili su iz te kompanije.

Desetak autobusa “Niš ekspresa” je pre desetak dana nenajavljeno ušlo na ovaj parking, a Radosavljević kaže da do danas nije dobio zvanično objašnjenje zbog čega je to urađeno.

Niška tvrđava: Sa bedema oteran "buvljak", pa plac pretvoren u parking “Niš ekspresa” 2
Foto: privatna arhiva

“Reč je o čistom krivičnom delu jer nije moguće zaključiti ugovor preko ugovora, odnosno zaključiti duple ugovore za istu lokaciju. Podneću Privrednom sudu tužbu protiv Teniskog kluba ‘Radnički’, a Osnovnom javnom tužilaštvu tužbu protiv ‘Niš- ekspresa’ zbog ometanja poseda” rekao je Radosavljević za Danas.

On je kazao da su autobusi “Niš ekspresa” blokirali parking, da je žičana ograda na parkingu “nezakonito srušena”, a da su drveni kočevi na međi “porušeni bez ikakvog rešenja”.

“Autobusi ‘Niš ekspresa’ su inače bez tablica i sa isteklom registracijom, pa je nejasno kako su uopšte dovezeni dovde”, rekao je on.

Niška tvrđava: Sa bedema oteran "buvljak", pa plac pretvoren u parking “Niš ekspresa” 3
Foto: privatna arhiva

Teniski klub Radnički nije odgovorio na pitanja Danasa kome je iznajmio prostor uz bedem Tvrđave, odnosno da li je njegov legalni zakupac “Niš ekspres” ili “OK taksi”.

Tržišna inspekcija zatvorila buvljak, Grad “pere ruke”

Tržišna inspekcija je, inače, zatvorila buvljak uz obrazloženje da se “OK taksiju” privremeno zabranjuje da tu “organizuje buvlju pijacu” jer ne poseduje “akt nadležnog organa lokalne samouprave o uređenju lokacije, opremanju i održavanju pijace i načinu izdavanja pojačnog prostora u random vremenu”.

Radosavljević je negirao da se bavi pijačnim poslom i ocenio da mu zbog toga ovakvi akti nisu potrebni.

„Šifra moje delatnosti je 6820, što znači ‘izdavanje zemljišta za potrebe trećeg lica’. Ja sam to zemljište koristio kao parking, a subotom i nedeljom ga izdavao prodavcima polovne robe, kojima sam zakup naplaćivao preko fiskalne kase. Čitavu deceniju je to bilo po zakonu, da bi sada, iznenada, postalo nezakonito”, kazao je on.

U kabinetu gradonačelnice Dragane Sotirovski su kazali da je vlasnik te parcele Teniski klub “Radnički” a ne Grad, koji zato ne može da donosi odluke o njenom korišćenju.

Prodavci polovne robe na buvljaku koji se nalazio na “spornoj” parceli su u vreme njegovog zatvaranja blokirali saobraćaj i protestvovali ispred Gradske kuće.

Niška tvrđava: Sa bedema oteran "buvljak", pa plac pretvoren u parking “Niš ekspresa” 4
Protest prodavaca sa buvljaka u Nišu: Foto čitalac Danasa

Nakon razgovora predstavnika prodavaca i gradonačelnice oni su se na kratko preselili na prostor auto pijace, a sada polovnu robu prodaju u Otvorenom tržnom centru.

Prema Studiji zaštite Niške tvrđave u funkciji povećanja turističkih potencijala Grada Niša 2021- 2031, koju je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture na zahtev Grada, predviđeno je između ostalog da se prostor unutar i po obodu Tvrđave “oslobodi od neprimerenih i nenamenskih sadržaja”.

 

Kulturno dobro od velikog značaja

Tvrđava u Nišu je zaštićena zakonom 1948. godine, a odlukom Skupštine Srbije, u aprilu 1979. proglašena je kulturnim dobrom od velikog značaja.

Ona spada među najočuvanija utvrđenja tog tipa u Srbiji i na Balkanskom poluostrvu.

U kontinuitetu postoji oko dva milenijuma, o čemu svedoče mnogobrojni arheološki nalazi. Turska tvrđava izgrađena je na ostacima antičkog i srednjovekovnog utvrđenja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari