Poreski inspektori u Nišu zatvorili najatraktivniji parking u centru zbog računa od 100 dinara: Zakupac negira propust i proziva gradonačelnicu 1Foto: privatna arhiva

Niški poreski inspektori danas su privremeno zatvorili parking na najatraktivnijoj lokaciji u Nišu, u najužem centru, uz zidine Tvrđave, jer, kako su naveli, zakupac koji drži parking, preduzeće za taksi prevoz putnika “Ok taksi”, na fiskalnoj kasi nije otkucao račun od- 100 dinara.

Vlasnik “Ok taksija” Dejan Radosavljević za Danas negira propust i ocenjuje da je cilj „lažne kontrole i lažnog rezultata” da ga isteraju sa te lokacije, pošto je “njegov” parking konkurencija obližnjoj gradskoj garaži u poslovnom centru “Ambasador”, u koju je Grad uložio sredstva a vozači je zaobilaze i nema promet.

Radosavljević tvrdi da iza svega stoji gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja je za Danas odbila da komentariše takve navode.

Inspektori: Nije izdat račun jer je radnik telefonirao

Inspektori niške filijale Poreske uprave su nakon kontrole izvršene 9. decembra ove godine doneli rešenje o privremenoj zabrani obavljanja delatnosti preduzeća “Ok taksi” na prostoru otvorenog parkinga pored Tvrđave od 22. decembra 2022. do 5. januara 2023. godine, jer “zatečeni radnik Damjan Radosavljević koji je vršio uslugu pakiranja”, kako je navedeno, nije izdao račun u iznosu od 100 dinara i evidentirao taj promet preko fiskalne kase.

Na taj način poreski obveznik je, kako se navodi, povredio dva člana Zakona o fiskalizaciji, dok se mera privremene zabrane rada od 15 dana izriče po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Prema navodima poreskih inspektora, zatečeni radnik je kazao da nije izdao račun jer je “razgovarao telefonom i u žurbi nije otkucao račun”.

U zapisniku o kontroli i rešenju poreskih inspektora navodi se da fiskalni račun za uslugu parkiranja od 100 dinara nije izdat u 11.30 časova, ali se ne navodi ko je ostao bez njega.

Poreski inspektori u Nišu zatvorili najatraktivniji parking u centru zbog računa od 100 dinara: Zakupac negira propust i proziva gradonačelnicu 2
Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Takođe se navodi da su poreski inspektori došli u kontrolu nepuna dva sata nakon što fiskalni račun nije izdat, u 13,25 časova.

Niška Poreska uprava navodi da je Dejan Radosavljević potpisao zapisnik, a da je kasnije odbio da dođe u sedište te filijale i ostvari uvid u spise, što je zatražio.

Zakupac parkirališta: Inspektori su sinu diktirali izjavu, podneo sam žalbu

Vlasnik “Ok taksija” i zakupac parkinga kazao je da je u 11,30 časova, kada navodno nije bio otkucan fiskalni račun, on bio na parkingu, a da ga je njegov sin Damjan zamenio tek od 12,30 do 13,30 časova, jer je on otišao do banke.

Prema njegovim rečima, na parking su došla četiri poreska inspektora, umesto dva – koliko po propisima idu u kontrolu fiskalnih kasa – te su njegovom sinu, koji je bio tu dok je on otišao do banke, uzeli ličnu kartu i diktirali mu izjavu, koju je potpisao.

“U zapisniku su naveli da ‘nismo evidentirali promet’ na kasi, što znači da nismo naplatili račun, zbog čega bi u kasi trebalo da imamo 100 dinara više a ne 100 dinara manje, kako navode inspektori. Pritom, kada se utvrdi manjak – jer je nekom možda vraćen veći kusur, ili je radnik zaturio i otuđio novac, on se nadoknađuje lično, a ne zatvara se objekat”, kaže Dejan Radosavljević.

On kaže da je dobio nečitljiv i nejasan zapisnik, da mu čitljiva varijanta nije dostavljena iako je tražio kako bi mogao da podnese prigovor, te da nije dobio izjavu njegovog sina i specifikaciju novca.

Podneo je žalbu na rešenje niških poreskih inspektora drugostepenom organu Poreske uprave, dodaje.

“Mislim da je krajnji cilj ovakve i sličnih ’inspekcija’ da me isteraju sa ovog parkinga, a da iza toga stoji gradonačelnica Sotirovski. Jer, obližnja gradska garaža, odnosno parking u poslovnom centru ne radi, tamo niko ne parkira, gradonačelnicu zbog toga prozivaju, pa je važno da se pred Novu godinu, kada je gužva, tamo što više vozila parkira, a garaža najzad promoviše kao uspešna”, kaže Radosavljević.

On kaže da će na parking ugraditi kameru kako bi zaštitio sebe i svoju firmu.

“Sada su me zatvorili na 15 dana, sledeći put će na 90, a treći put na 365 dana, kako zakon kaže. I šta ja da radim ako se to dogodi, da se obesim?”, kaže on.

Parkiralište već zatvarala tržišna inspekcija, a prodavci sa buvljaka zbog toga protestvovali

Sa ovog parkinga je, inače, sredinom marta ove godine iseljen buvljak, koji je tu bio duže od deset godina svakog vikenda, zbog čega su prodavci na buvljaku štrajkovali i blokirali saobraćaj.

Pre iseljenja tržišna inspekcija je privremeno “stavila katanac” na parking, uz obrazloženje da “OK taksi” tu “organizuje buvlju pijacu” a ne poseduje “akt nadležnog organa lokalne samouprave o uređenju lokacije, opremanju i održavanju pijace i načinu izdavanja pojačnog prostora u radnom vremenu”.

Poreski inspektori u Nišu zatvorili najatraktivniji parking u centru zbog računa od 100 dinara: Zakupac negira propust i proziva gradonačelnicu 3
Dejan Radosavljević: Foto privatna arhiva

Radosavljević je negirao da se bavi pijačnim poslom i ocenio da mu zbog toga ovakvi akti nisu potrebni.

Šifra moje delatnosti je 6820, što znači ‘izdavanje zemljišta za potrebe trećeg lica’. Ja sam to zemljište koristio kao parking, a subotom i nedeljom ga izdavao prodavcima polovne robe, kojima sam zakup naplaćivao preko fiskalne kase”, kazao je on.

Radosavljević, inače, sa Teniskim klubom, koji je vlasnik zemljišta na kojem je parkiralište, ima zaključen ugovor o zakupu do 2024. godine, sa mogućnošću produženja ugovora.

Gradonačelnica bez odgovora

Gradonačelnica Niša je odbila da komentariše tvrdnje da ima veze sa poreskom kontrolom niških inspektora parkinga pored Niške tvrđave.

Ona nije odgovorila na pitanja Danasa da li je sugerisala ili vršila pritisak na nišku filijalu Poreske uprave da se 9. decembra izvrši kontrola fiskalnog poslovanja zakupca ovog parkinga jer je navodno parking direktna konkurencija gradskoj garaži u Poslovnom centru Ambasador, koji ne posluje dobro.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari