Niška galerija u Pirotu otvorila izložbu "Mića Popović i njegovi savremenici" 1Foto: Privatna arhiva

Izložba „Mića Popović i njegovi savremenici“ Galerije savremene likovne umetnosti iz Niša otvorena je u Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu.

„Izložba je koncepcijski osmišljena tako da pruža uvid u stanje i kretanje u našoj umetnosti tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, odnosno u vreme najveće slikarske i izložbene  aktivnosti Miće Popović. Pović je održavao česte kontakte sa Niškom galerijom, bio je učesnik Likovne kolonije u Sićevu 1971. godine, a godinu dana kasnije je imao samostalnu izložbu u Nišu. Zahvaljući tim događajima kolekcija Galerije poseduje dve njegove slike „Mali crni doručak“ i „Gvozden istresa nos na peronu železničke stanice“, kaže Milica Todorović, istorička umetnosti koja je autorka ove izložbe.

Pored Popovićevih slika, na izložbi mogu da se vide dela još 24 umetnika.

„Zastupljeni su radovi velikog generacijskog raspona, od umetnika koji su svoje karijere kao i Popović počinjali između dva svetska rada, poput Peđe Milosavljevića, Ivana Tabakovića, Ljubice Cuce Cokić, preko njegovih prijatelja i nekih od članova „Zadarske grupe“ i generacijskih  bliskih kolega kao što su Bata Mihajlović, Kosa Bokšan, Petar Omčikus, Boža Ilić… Tu su i dela sledeće generacije umentika Olje Ivanjicki, Radomira Reljića, Mome Antonovića“, navodi ona.

Ova izložba je već gostovala u Loznici, Leksovcu i Valjevu. Ljubitelje umetnosti iz Pirota mogu u svom gradu da je pogledaju do 1. aprila.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari