Nišvil 2023: Ko su dobitnici festivalskih nagrada 1Foto: Nišvil tim

Internacionalni džez festival Nišvil, 29. po redu, dodelio je nagradu za doprinos džezu “Car Konstantin” Antoniu Sančezu (Antonio Sanchez), a nagradu za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima “Šaban Bajramović” Robertu Fonseki (Roberto Fonseca).

Nagrada Nišvila za životno delo sinoć je u Gradskoj kući uručena Dragomiru Milenkoviću Jogi, a specijalna nagrada za doprinos promociji balkanskog džeza Vladeti Kandiću- Bata Kandi.

Nagrada za doprinos džezu “Car Konstantin”: Antonio Sanchez

Antonio Sanchez je bubnjar, kompozitor, multiinstrumentalista, jedan od najuticajnijih džez muzičara u novom milenijumu i višestruki dobitnik Grammy nagrade. Poznat je i kao kompozitor muzike za Oskarom nagrađen film “Birdman”, koja je 2014. godine objavljena i na albumu.

Ta partitura mu je donela nominacije za Zlatni globus za najbolju originalnu muziku, nagradu BAFTA za najbolju filmsku muziku, Critics’ Choice Movie Award za najbolju muziku i Satellite Award za najbolju originalnu muziku.

Nišvil 2023: Ko su dobitnici festivalskih nagrada 2
Antonio Sančez/Tana Aleksa: Foto Nišvil tim

Rođen je 1971. godine u Meksiko Sitiju. Unuk je čuvenog meksičkog glumca Ignasia Lopeza Tarsa, koji je nedavno preminuo u 98. godini. Bubnjeve je počeo da uči kao petogodišnjak, a već u tinejdžerskim danima počeo je da profesionalno nastupa.

Na Nacionalnom konzervatorijumu u Meksiku dilomirao je na odseku klavira, a potom se vratio „prvoj ljubavi”, otišao u SAD, diplomirao na Berklee jazz akademiji i masterirao na „New England Conservatory of Music“ u Bostonu.

Na jednom od koncerata čuo ga je legendarni gitarista Pat Metheny, pozvao ga da se pridruži njegovoj grupi i ta saradnja traje već više od dve decenije. Nastupao je i snimao sa mnogim značajnim džez umetnicima, a pod svojim imenom objavio je devet albuma.

Na Nišvilu nastupa kao deo benda koji prati njegovu suprugu Thana Alexa, američku dzez pevačicu, kompozitorku, aranžerku i producentkinju. Čest je gost na njenim projektima, kao i ona na njegovim.

 

Nagrada Nišvila za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima “Šaban Bjaramović”: Roberto Fonseca

Roberto Fonseca je jedan od najistaknutijih kubanskih džez muzičara novog milenijuma, klavijaturista, kompozitor, aranžer i pevač iza kojeg je više Grammy nominacija. Na Nišvilu će sa svojim orkestrom predstaviti novi projekat “La Grand Diversion” (“Velika zabava”), inače svojevrsni homage čuvenom klubu “Cabane cubane”.

Nišvil 2023: Ko su dobitnici festivalskih nagrada 3
Roberto Fonseka: Foto Nišvil tim

Rođen je 1975. godine, bubnjeve je počeo da svira sa četiri, a klavir sa osam godina. Diplomirao je kompoziciju na prestižnom institutu Superior del arte. U prvi plan muzičke javnosti dolazi 2001. godine kada je u legendarnoj trupi “Buena Vista Social club“ seo u klavirsku stolicu umesto legendarnog i tada već veoma bolesnog Ruberna Gonzalesa. Prvi album pod svojim imenom objavio je 1999, a svoje remek delo, album “Yo”, trinaest godina kasnije.

Orden “Viteza umetnosti”- najviše francusko priznanje da kulturu i umetnost, dobio je 2019. godine.

Kada su kod kuće u Havani, Fonseka i njegovi muzičari imaju dva puta nedeljno rezidenciju u džez klubu “Zorro i el Cuevo” (“Lisica i vrana”), koji je praktično Fonsecina muzička laboratorija.

 

Nagrada Nišvila za životno delo: Dragomir Milenković Joga

Dragomir Milenković Joga je samostalni umetnik, gitarista, kompozitor, publicista i jedan od pionira fuzije džeza i vorld mjuzika.

Rođen je 1954. u Trogiru, u Hrvatskoj, a živeo je u Prokuplju i Nišu. Početkom 90-ih prošlog veka radio je na izgradnji nove balkanske muzike i balkanskog džeza u okviru Hazara, koje je osnovao u Nišu, a čije je prvo izdanje objavio Nišvil, i sastava Misteria Karpatika, da bi nastavio sa kulturološkim radom na teoriji i praksi džez improvizacije. Sa autorskim kompozicijama se do sada predstavio na 14 albuma, a nastupao je na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu i na koncertima.

Nišvil 2023: Ko su dobitnici festivalskih nagrada 4
Dragomir Milenković; Foto Nišvil tim

Tokom duge karijere sarađivao je sa mnogobrojnim umetnicima koji su negovali različite muzičke žanrove, kao i sa Francuskim kulturnim centrom, Iranskim kulturnim centrom, Ministarstvom kulture Srbije, ustanovama kulture u zemlji, i drugima. Objavljivao je tekstove muzičko filozofskih sadržaja u domaćim i inostranim časopisima.

Na Nišvilu je nastupao nekoliko puta, a u posebnom sećanju publike ostao je koncert Hazara 2010. godine, kada je sa njima kao specijalni gost muzicirao Kornelije Kovač.

 

Specijalna nagrada Nišvila za doprinos promociji balkanskog džeza: Vladeta Kandić

Poznati muzičar, solista na harminici, kompozitor i aranžer Vladeta Kandić- Bata Kanda uspešno se ogledao u različitim muzičkim pravcima.

Nišvil 2023: Ko su dobitnici festivalskih nagrada 5
Vladeta Kandić: Foto Nišvil tim

Rođen je 1938. godine u Beogradu, gde je završio nižu muzičku školu. Nastupao je na više od 2000 koncerata širom sveta, uključujući i one na olimpijskim igrama, a svirao je na brojnim svetskim džez festivalima. Bio je solista, rukovodilac i korepetitor Narodnog orkestra i hora ovog društva.

Pored srpskog i balkanskog folklora ljubav prema džez muzici inspirisala ga je ka stvaralaštvu etno džeza Balkana i svetske muzike. Od 1969. godine do danas sarađivao je sa nizom domaćih džez muzičara i komponovao i aranžirao veći broj instrumentalnih numera.

Dobitnik je brojnih domaćih i inostranih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari