Nišvil, 29. po redu: I džez čeka nacionalni status 1Foto: Nišvil produkcija

“Čekajući nacionalni status”, slogan je internacionalnog džez festivala Nišvil (Nišville), kojim je izražena nada da će njegovo sledeće izdanje imati takav vrednosni i finansijski renome.

Ovakvu težnju, inače, festival kandiduje godinama, a sada je procenio da ona treba da postane i moto.

Ove godine, na 29. Nišvilu, u Niškoj tvrđavi i oko nje, nastupa oko 900 izvođača, na 16 scena, u okviru 280 programskih sadržaja. Festival traje od 4. do 13. avgusta, a glavni muzički program počinje sutra. Svi programi, izuzev glavnog, na Earth i Sky binama, besplatni su.

U okviru glavnog muzičkog programa, hedlajner prve večeri biće bosansko- hercegovački bend Dubioza kolektiv, a druge- danska basistkinja, kompozitorka i pevačica Ida Nielsen, sa američkim bendom Funkbots. Treće veče je rezervisano za dva favorita, evropsko- kubanski EuroCubans, predvođen gremijevcem Huanom de Markosom Gonzalesom, te britanski Asian dub foundation, za koji kažu da je jedan od najboljih živih bendova na svetu, koji je uspeo da stvori svoj žanr. Sasvim je moguće da će, ipak, najveće interesovanje publike izazvati Tricky, kontroverzni britanski producent, reper i nekadašnji član megapopularne grupe Massive attack, koji nastupa na ojvečeri, 13. avgusta.

Na sutrašnjem otvaranju Midnight hip- hop bine, inače najposećenijoj posle Main stejdža, nastupiće hrvatski reper Edo Maajka. Poslednje festivalsko veče na ovoj sceni rezervisano je za hrvatski Elemental.

Osim glavnog i hip- hop stejdža Nišvil posetiocima nudi i programe na Open, Youth Museum, Welcome, Midnigh Jazz Dance i Šaban&Balkan Brass binama. U okviru Movie summit programa, u nekoliko bioskopa pod otvorenim nebom, prikazuje se više desetina filmova, a u “starinskom bioskopu”, na Dream Kristina bini, i nemi filmovi uz pratnju klavira.

U prvom delu festivala, od 4. do 7. avgusta, pažnju posetilaca plenio je glavni program pozorišnog festivala Nišville jazz theater, sa osam predstava, kao i Međunarodni festival stripa i pop kulture Striporama, na kojem je između ostalih gostovao Marko Bjankini, jedan od crtača “Dilan Doga.

Organizatori Nišvila su i ovoga puta voleli da podsete da ga je britanski Gardijan još 2016. svrstao u Top deset džez festivala u Evropi. Ili da je u magazinu “New Europe”, koji izlazi u Briselu kao glasilo Evropske unije, festival označen kao “evropsko lice Srbije”. Ili da neki od njegovih programa svake godine pogleda oko 100 hiljada posetilaca…

Zašto i ove godine ne biste bili “jedan od sto hiljada”?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari