Nišvil obustavio potpisivanje ugovora sa izvođačima i prodaju karata: Festival zabeležio gubitak od 11 miliona 1Foto: Dušan Mitić Car

Niko iz gradskog rukovodstva se nije zainteresovao kako će festival pokriti ovogodišnji gubitak od više od 11 miliona, a grad i država nisu pokazali bilo kakvu želju da on ne bude izmešten u inostranstvo već ostane u Nišu, tako da mislim da sam bio u pravu kad sam letos rekao da niko neće zaplakati za Nišvilom, rekao je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Blagojević je kazao da je zbog ovakve situacije Nišvil obustavio do daljnjeg potpisivanje ugovora sa izvodjačima za festivalsko izdanje u Nišu 2023. godine, iako je već više od 120 bendova poslalo ponude.

Prvi put u ovo doba godine festival nije pustio u prodaju komplete ulaznica za sledeći festival, rekao je.

On je precizirao da je ovogodišnji festival zabeležio gubitak od 11.274.000 dinara, pošto su ukupni rashodi iznosili 65.820.000, a prikupljeno je svega 54.546.000 dinara.

Ostali su neisplaćeni troškovi zakupa bina, tribina, razglasa, svetla, hotelskog smeštaja, štampanog materijala, a prvi put posle dosta godina i deo troškova izvodjača.

Grad po ugovoru nema obavezu pokrivanja gubitaka Nišvila.

Nišvil obustavio potpisivanje ugovora sa izvođačima i prodaju karata: Festival zabeležio gubitak od 11 miliona 2
Ivan Blagojević: Foto BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

“Razlozi za gubitak su ogroman skok svih troškova, slabija zainteresovanost sponzora i loše vremenske prilike. Gubitak bi, međutim, bio manji da je Grad podržao Nišvil istovetnim iznosom kao pre početka pandemije kovida 19, što je izbegao, pozivajućio se na nalaz lokalne budžetske inspekcije. Šteta koju je festivalu nanela ta budžetska inspekcija svojim nestručnim tumačenjem zakonskih propisa delimično će biti ispravljena presudom Upravnog suda, ali to će teško popraviti odnos Grada prema Nišvilu”, rekao je Blagojević.

On je kazao da je ovakav finansijski izveštaj u septembru usvojio Savet Nišvila, koji čini osam predstavnika Grada Niša i jedan predstavnik festivala.

Na ovogodišnjem Nišvilu, koji neguje concept “festival festivala”, od 5. do 14. avgusta, održano je 137 koncerata, 16 pozorišnih predstava, prikazana su 82 filma, te uprličeno još 56 performansa, izložbi i promocija.

Grad Niš je za Nišvil 2022. izdvojio 24 miliona dinara, što je 12 miliona manje nego pred početak kovid epidemije 2020.

Zvanično obrazloženje predstavnika Grada bilo je da festival nije opravdao trošenje više od šest miliona dinara, zbog čega je taj iznos odbijen od prvobitno planiranih 30 miliona.

Grad je prethodno smanjio izdvajanje za festival za još šest miliona.

Gradska budžetska inspekcija je ove godine kontrolisala finansijsko poslovanje Nišvila za 2021. i 2022. godinu, te utvrdila “neopravdane troškove” u ovom iznosu.

Prema nalazu inspekcije, isplaćeni su izvođači iako nisu nastupili na Nišvilu ili im je nastup već bio plaćen, te utvrđene druge nepravilnosti, među kojima isplata uvećanih zarada zaposlenima, ili plaćanje advokatskih usluga novcem Grada, iako je to bila obaveza udruženja “Nišvil fondacija”.

Blagojević je pred ovogodišnje izdanje festivala kazao da će organizatori razmotriti ponude da festival presele u neku od evropskih država, zbog višegodišnje nebrige države za njegovu sudbinu, a u poslednje vreme i nebrige grada Niša. Moramo da razmišljamo o budućnosti festivala i očuvanju brenda, pa i u inostranstvu, kazao je on, podsećajući da je Nišvil još 2016. britanski Gardijan svrstao u Top deset evropskih džez festivala.

Revizorska kuća protiv budžetske inspekcije

“Kako bi se izbegli sukobi sa lokalnom budžetskom inspekcijom, Nišvil je angažovao licenciranu revizorsku kuću, koja je dala pozitivan izvestaj utrošenih sredstava. Lokalna budžetska inspekcija se po sili zakona gasi 31. decembra ove godine, a mi se nadamo da nećemo morati da objašnjavamo budućoj republičkoj budžetskoj inspekciji opravdanost plaćanja pratecih programa festivala, niti zašto smo zbog bend Earth, Wind and Fire, zbog bolesti Al McKay-a, morali da zamenimo grupom Gipsy Kings”, rekao je Blagojević.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari