Nišvil se priprema, konačna odluka o održavanju 1. jula 1Foto: Siniša Obrenić (Arhiva)

Ukoliko 1. jula bude međunarodnih letova, a ne bude zabrane okupljanja, 26. Nišvil će biti održan, kaže za Danas Ivan Blagojević, direktor ovog internacionalnog džez festivala.

Blagojević precizira da Nišvil tim „radi punom parom“ na pripremi festivala, a da će 1. jula biti doneta konačna odluka o njegovom održavanju. On pretpostavlja da se u to vreme „neće dogoditi ništa drastično“ u vezi sa epidemijom korona virusa i očekuje da će festival biti organizovan.

– Puno toga zavisi od odluka države, pa i održavanje Nišvila i drugih festivala. Mi smo napravili program, potpisali sve ugovore i platili nastupe svih važnijih bendova. Spremni smo i na eventualnu zamenu bendova u poslednji čas. Spremni smo, takođe, da sprovedemo i ekstremne zaštitne mere, kao što je socijalna distanca od dva metra među posetiocima, jer imamo veliki prostor i 4.000 stolica. Sprovešćemo ovu meru i među muzičarima, na putu od beogradskog aerodroma do Niša. Obezbedićemo zaštitne maske i merićemo temperaturu posetilaca na ulazu- rekao je Blagojević za Danas.

On kaže da je epidemija korona virusa zaustavila prodaju festivalskih karata, ali da se džez publika „polako oslobađa i interesuje za dolazak“ na festival.

– I stručnjaci kažu da, ako postoje dva najbezbednija meseca u godini, onda su to jul i avgust, kada bi virus trebalo da bude najslabiji, ili da ga nema. Naša publika je pritom disciplininovana, nije to fudbalska ili neka druga publika na velikim skupovima- kaže on.

Blagojević dodaje da je Nišvil kroz godine dokazao da je „mobilan, okretan, operativan i spreman da se dočeka na noge u raznim situacijama“ . U drugačijoj poziciji su festivali sa velikim budžetima i organizacijom, pre svega festivali zabave, koji se otkazuju sa razlogom, pošto nisu sigurni da će imati dovoljno sponzora i prodatih karata.

Ovogodišnji Nišvil bi trebalo da, se održi od 13. do 16. avgusta u Niškoj tvrđavi. Planirano je desetak stejdževa, na kojima će publika se, osim uživanja u džez i fjužn muzici, moći da vidi i pozorišne, filmske, književne i strip sadržaje. Smanjiće se neki od pratećih sadržaja, kao što je program na DJ ili hip hop stejdževima. Hedlajneri se znaju, ali ih organizatori još ne saopštavaju jer poštuju ugovorne obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari