NKSS: Ministarstvo kulture podržalo 336 projekata fantomskih organizacija sa 220 miliona dinara 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije iznela je danas podatke da su ministarstvo kulture i Sekretarijat za kulturu Beograda u periodu od 2018 – 2023. godine podržali su 336 projekata „fantomskih“ organizacija koje nemaju prethodne aktivnosti ili se ne bave kulturom, koje su osnovane neposredno pred konkurs ili čiji su računi u blokadi, u ukupnom iznosu od preko 220 miliona dinara.

Na četvrtom po redu protestnom forumu ispred ministarstva kulture umetnici i kulturni radnici okupljeni u Vlajkovićevoj ulici podsetili su javnost na zahteve koji se odnose na predloge za razvoj konkursnih procedura koja bi omogućila transparentnu i odgovornu distribuciju javnih sredstava i na problem konkursnih kalendara koji onemogućavaju rad u polju umetnosti i kulture tokom čitave godine.

„Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, u istom ovom periodu, organizacije iz Beograda dobile su iz pokrajinskog budžeta preko 207 miliona dinara. Tri ‘predatorske’ organizacije ‘Zillionfilms’ Lazara Ristovskog (88 miliona dinara), ‘Beogradski festival igre’ Aje Jung (87,7 miliona dinara) i ‘Rasta International d.o.o’ Emira Kusturice (36,6 miliona dinara) dobile su u prethodnih pet godina više od 200 miliona dinara na konkursima ministarstva kulture, pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Sekretarijata za kulturu Beograda gde je većina drugih organizacija dobijala grantove u iznosu od 150 do 500 hiljada dinara“, naveli su iz NKSS u saopštenju.

Ocenili su da ozbiljan strukturni problem predstavlja dodeljivanje sredstava mimo konkursa na osnovu diskrecionog prava ministra kulture.

„U odgovoru ministarstva kulture na zahtev da se ovaj fond ukine, navedeno je da to nije moguće, jer se radi o sredstvima koja se dodeljuju ‘izuzetno važnim projektima’ koje ‘nije bilo moguće unapred planirati’ i ‘za hitne intervencije i radova koji se mogu pojaviti tokom godine usled nepredviđenih okolnosti, elementarnih nepogoda i slično'“, rekli su u saopštenju.

Izneli su podatke da je iz ovog fonda preko 50 miliona iskorišćeno za finansiranje redovnih i već planiranih programa i gostovanja, preko 140 milona za produkcije novih programa, otkup radova i nabavke u institucijama, preko 70 miliona za finansiranje postojećih izdavačkih projekata i produkcije filmova i tek nešto više od 15 miliona na ostale projekte.

Naveli su da je tim sredstvima u 2022. i 2023. godini, podržan 231 projekat u ukupnom iznosu od 280 miliona dinara kroz „potpuno netransparentan proces pogodbe“ sa ministarstvom kulture i ministarkom Majom Gojković.

„Imajući sve ovo u vidu Asocijacija zahteva razvijanje i poštovanje konkursnih procedura koje bi omogućile transparentnu i odgovornu distribuciju javnih sredstava i hitno raspisivanje konkursa koji bi se morali realizovati, do kraja ove godine za programe planirane za 2024. godinu i time omogućio rad u polju umetnosti i kulture u prvoj polovini godine“, naveli su iz NKSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari