NKSS: Zabranjen uvid u Konkursa za podršku projektima kulture 1

Asocijacija Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS) saopštila je da je im zabranjen ranije dogovoreni uvid u dokumentaciju o rezultatima Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi 2018, čime se krši Uredba kojom je definisana procedura sprovođenja Konkursa.

Asocijacija je od gradskog sekretarijata za kulturu zahtevala objavljivanje kompletne dokumentacije o rezultatima Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi 2018, kao i narativnih i finansijskih izveštaja projekata podržanih na Konkursu za kulturu grada Beograda 2017. godine.

Dokumentacija o rezultatima je, posle žalbe povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, dostavljena nepotpuna, bez ikakvog objašnjenja na koji način su komisije primenile kriterijuma, bez bodovanja pojedinačnih projekata ili obrazloženja, kao i bez ikakvog obrazloženja rezultata u celini kod svih komisija.

U saopštenju Asocijacija NKKS se navodi da zbog kršenja procedure i nepoštovanja kriterijuma traže poništavanje Konkursa za podršku projektima u kulturi grada Beograda 2018. godine, kao i javnu raspravu o sprovođenju kriznog Konkursa i o utvrđivanju kriterijuma Konkursa i izbora članova komisija za konkurse u kulturi.

Asocijacija NKSS traži objavljivanje kompletne dokumentacije o rezultatima Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi 2018, kao i narativnih i finansijskih izveštaja projekata podržanih na Konkursu za kulturu grada Beograda 2017. godine putem saopštenja za javnost i objavljivanja na internet prezentaciji Sekretarijata za kulturu.

U saopštenju se ponovo traži odgovornost i smena gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić.

Predstavnici Asocijacije će uprkos zabrani uvida u konkursnu dokumentaciju istrajati u svojoj nameri i u ponedeljak 23. aprila u 14 časova se pojaviti u Sekretarijatu za kulturu Beograda, u pokušaju da ostvare pravo javnosti da zna šta se dešava sa javnim sredstvima namenjenim kulturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari