Nobelovac Handke u Srbiji bio dobitnik nagrada "Braća Karić" i "Zlatni ključ Smedereva" 1Foto: Dunav

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost Peter Handke, u Srbiji je dobio nagradu „Braća Karić“ pre 19 godina, a bio je i trinaesti laureat nagrade „Zlatni klјuč Smedereva“, sada daleke 1998. godine.

„Osvedočenom prijatelju Srba, koji je uz naš narod bio u najtežim trenucima tokom devedestih, zbog čega je osporavan i kritikovan na Zapadu, uručeno je 2000. godine veliko priznanje, čiji je osnivač i utemeljivač Bogoljub Karić. To je dokaz da svi u Karić fondaciji, kao i stručni žiri za dodelu prestižne nagrade „Braća Karić“, nepogrešivo umeju da prepoznaju vrhunski kvalitet i da mu odaju počast“, naveli su iz Karić fondacije.

„S velikom redošću primili smo vest da je laureat nagrade „Braća Karić“ Peter Handke dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Njegova književna dela su večna baš kao što su večne i njegove izuzetne zasluge da se o srpskom narodu u teškim vremenima čuje istina koja nije odgovarala mnogima na Zapadu, zbog čega je tamo proglašavan „personom non grata“ – saopšteno je iz Karić fondacije, koja je 2000. godine objavila Handkeovu knjigu „Putovanje sa dugotrajnim dejstvom“.

Handke je postao tako drugi Nobelovac, nakon ruskog akademika i fizičara Žoresa Ivanoviča Alfjorova, koji je ovenčan i nagradom „Braće Karić“.

Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen podsetio je danas da je Handke bio dobitnik nagrade „Zlatni klјuč Smedereva“

Tom prilikom je Festival, kao i svim dobitnicima glavne festivalske nagrade, objavio dvojezičnu knjigu „Unutrašnji svet spolјašnjeg sveta unutrašnjeg sveta“, koju je preveo Zlatko Krasni, jedan od članova odbora za dodelu nagrade. Članovi odbora su osim njega bili: Čedomir Mirković, predsednik, Radivoje Konstantinović, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Tišma. Crtež portreta laureata za knjigu uradila je Olјa Ivanjicki, piše poral Podunavlje.info.

Na samoj ceremoniji uručenja nagrade Zlatni klјuč Smedereva, Handke se pred prepunom Velikom dvoranom Centra za kulturu odrekao novčanog dela nagrade u korist jedne siromašne porodice iz Osipaonice, koja je kasnije, putem Crvenog krsta, porodici i predata.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2019. godine, Peter Handke (1942) austrijski književnik i aktivista, nemačko-slovenačkog porekla, jedan  od najznačajnijih pisaca nemačkog jezika i savremene svetske književnosti. Napisao je stotinak knjiga, romana, pripovetki, drama, poezije, eseja, žurnala i filmskih scenarija, autor je više filmova i koautor i saradnik u mnogim filmovima Vima Vendersa, likovni ilustrator svojih tekstova. Dobitnik je niza nagrada: Bihnerove, Kafkine, Šilerove, Ibzenove, Nestrojeve, nagrade Tomas Man, nagrade Milovan Vidaković i Zlatnog klјuča Smedereva, veliki je prijatelј srpskog naroda, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari