Nobelove nagrade za književnost i fiziku uručene na lokalnim ceremonijama 1Abdulrazak Gurna Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Drugu godinu zaredom zbog kovida-19 tradicionalni banket u Stokholmu, kojem bi trebalo da prisustvuju dobitnici Nobelove nagrade za hemiju, fiziku, medicinu, književnost i ekonomiju, zemenile su lokalne ceremonije uručenjavprestižnog priznanja, javlja Radio-televizija Srbije pozivajući se na agencije AP i Tanjug.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Abdulrazak Gurna prvi je dobio svoju nagradu na ceremoniji u rezidenciji švedskog ambasadora u centru Londona, preneo je AP.

Abdulrazak Gurna prvi je dobio svoju nagradu na ceremoniji u rezidenciji švedskog ambasadora u centru Londona

Ambasadorka Mikaela Kumlin Granit rekla je da je tanzanijski pisac koji živi u Velikoj Britaniji dobio Nobelovu nagradu za književnost “za beskompromisno i saosećajno prodiranje efekata kolonijalizma i sudbine izbeglica u jazu između kultura i kontinenata“.

Gurna je odrastao na ostrvu Zanzibar i stigao je u Englesku kao 18-godišnji izbeglica 1960-ih, a svoja iskustva je koristio za 10 romana, uključujući „Sećanje na odlazak“, „Put hodočasnika“, „Zagrobni životi“ i „Raj“.

Jedan od dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, Italijan Đorđo Parisi, primio je svoju nagradu na svečanosti u Rimu.

Drugoj dvojici laureata za fiziku, Japancu koji živi u SAD Sjukuru Manabeu i Nemcu Klausu Haselmanu, kao i jednom od dobitnika Nobela za hemiju Dejvidu Mekmilanu i ekonomiju Džošui D. Angristu, medalje i diplome biće uručene u Vašingtonu.

Više ceremonija biće održano tokom cele nedelje u Nemačkoj i SAD tokom kojih će biti dodeljene nagrade drugim laurteatima.

U petak, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alberta Nobela, održaće se svečana ceremonija u skupštini grada Stokholma za lokalnu publiku.

Nobelova nagrada dolazi sa diplomom, zlatnom medaljom i novčanom nagradom od 1.150.000 dolara, koja se deli ako ima više dobitnika.

Nobelova nagrada za mir dodeljuje se u Oslu, jer je Nobel tako želeo, podseća AP.

U Oslu će biti održana ceremonija za dobitnike, novinare Mariju Resu sa Filipina i Dmitrija Muratova iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari