"Evropska noć muzeja" u Šapcu 1Narodni muzej Šabac, Foto: sajt muzeja /Danas

Manifestacija Evropska noć muzeja, u kojoj učestvuju i šabačke kulturne institucije, biće održana u subotu 14. maja.

Od 17 do 22 časa, posetioci će moći da obiđu kulturne sadržaje na pet različitih destinacija u gadu, u Narodnom muzeju, Muzeju šabačkih Jevreja, Biblioteci, Kulturom centru i Školi primenjenih umetnosti.

U Narodnom muzeju na programu je izložba iz Likovne zbirke muzeja “Stevan Čalić i savremenici”, kao i stalna postavka muzeja “Šabački vremeplov – baština za bududćnost”.

"Evropska noć muzeja" u Šapcu 2
Galerija Kulturnog centra Šabac, Foto: sajt KC /Danas

U Muzeju šabačkih Jevreja – sinagogi, “Veče jevrejske muzike”, od 20 časova, prirediće muzičar Nikola Albahari Salaćanin.

U Biblioteci šabačkoj, biće predstavljena izložba Biblioteke grada Beograda posvećena Miloradu Paviću, pod nazivom “Pavić: od Š do A”.

Razgovor članova Kluba čitalaca o Pavićevim delima, počinje u 19 časova.

U galeriji Kultrunog centra, u toku je 26. Izložba ikona, na kojoj su izložene 34 ikone, od 31 autora.

Nagrada za najbolju ikonu, ove godine dodeljena je Mari Ognjenović, ikonopiscu iz Beograda, za rad pod nazivom Sveti Praotac Avram.

Od 18 časova na programu je Dramska radionica – Šarena šargarepica, pozorišna predstava za decu.

U Školi primenjenih umetnosti, Sekcija za fotografiju i digitalnu grafiku škole, predstaviće izložbu “Tren”, povodom deset godina postojanja.

Od 14. do 20. maja, Šabački narodni muzej učestvuje i u Nacinalnoj nedelji muzeja Muzeji za 10, pod nazivom “Moć muzeja”.

Program planiran za Evropsku noć muzeja, Izložba Stevan Čalić i savremenici i stalna postavka, biće svakog dana besplatno dostupni javnosti, a za četvrtak 19. maj, panirano je predavanje o životu i stvaralašvu Stevana Čalića od 19 časova i emitovanje dela filma “Prag i srpski slikari”, kao i stručno vođenje kroz izložbu.

Predavač je muzejski savetnik Tatjana Marković.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari