Nova internacionalna Nagrada "Dušan Makavejev": Priznanje koje čuva sećanje na legendarnog sineastu ustanovio Leskovački internacionalni festival filmske režije 1Foto Stanislav Milojković

 

Pored tradicionalne nagrade koju dodeljuje već šesnaest godina, „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu iliti životno delo, i istoimenog gran prija za najbolju režiju, Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE) ustanovio je novo priznanje koje nosi ime još jednog velikana ovdašnje kinematografije i majstora „crnog talasa“ – Nagradu „Dušan Makavejev“.

Legendarne filmske autore, Žiku i Maka, poznate i u svetu po avangardnosti i beskompromisnosti svojih dela, povezuje i to što su zajedno započeli karijere u Kino Klubu Beograd.

Novu Nagradu „Dušan Makavejev“, umetnički tim festivala na čelu sa rediteljem Darkom Bajićem, uveo je za internacionalni program ,,Divlji Film“, a predsednica žirija ove selekcije biće Greta Skaki.

Čuvena italijanska i australijska glumica koja je tokom impresivne višedecenijske karijere sarađivala sa najuticajnijim rediteljima, poput Roberta Altmana, Alana Pakule, Braće Tavijani, Džemsa Ajvorija, Margaret fon Trote, Volfganga Petersena, Andreja Končalovskog…, posebno upečatljivu ulogu ostvarila je u filmu „Koka-Kola Kid“ Dušana Makavejeva.

Greta Skaki dobitnica je Emi nagrade, nekoliko puta nominovana je za prestižni Zlatni globus u BAFTA nagradu, a u okviru internacionalnog programa „Divlji Film“, kako je saopštio LIFFE, pažljivo su odabrana ostvarenja sa svih strana sveta koja odražavaju dinamičnost i inovaciju filmskog dela Dušana Makavejava, i domaća publika imaće privilegiju da ih premijerno vidi u Leskovcu.

Ovogodišnje, 16. izdanje LIFFE odvijaće se od 14. do 19. septembra, u glavnom takmičarskom programu prikazaće najbolje filmove iz regiona nagrađivane na prestižnim festivalima.

Žiriju ove selekcije predsedavaće slovenački reditelj Damjan Kozole, koga domaća publika pamti po ostvarenjima „Noćni život“ i ,,Slovenka“, čiji su filmovi prepoznati su i od strane žirija i publike u Berlinu, Karlovim Varima i Valensiji.

U okviru festivalskog programa Studentski Film biće prikazani radovi studenata režije iz regiona, predsednik žirija je reditelj Stefan Arsenijević, a Nagrada za najbolju režiju „Radomir Bajo Šaranović“ nosi ime našeg poznatog reditelja i scenariste, profesora Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Festival koji je tokom decenije i po trajanja stekao status jednog od najuglednijih u regionu, čiju su Nagradu „Živojin Žika Pavlović“ za životno delo poneli velikani poput Dragana Nikolića, Rajka Grlića, Slobodana Šijana, Velimira Bate Živojinovića, Predraga Mikija Manojlovića, Lordana Zafranovića, Emira Kusturice, Mire Banjac, Miloša Miše Radivojevića, Slavka Štimca, Radeta Šerbedžije, Gorana Paskaljevića, Milča Mančevskog, Gorana Markovića…, monografijom o legendarnom autoru čiji znak nosi, započeo je izdavaštvo edicije „Velikani filmske režije“.

LIFFE, kao jedini regionalni festival filmske režije, od ove edicije uvodi novu kategoriju nagrada za najbojle režiranu dramsku epizodu serije, i najbolje režiranu mini seriju.

Za ove nagrade pozvano je da glasa preko 200 eminentnih reditelja iz celog regiona, a u konkurenciji je 35 serija nastalih u prethodne dve godine na prostoru bivše Jugoslavije.

Kompletan ovogodišnji program, kako je saopštio LIFFE, biće objavljen do kraja meseca.

Kulturni događaj

Beogradska promocija monografije „Živojin Pavlović: Kino – poeta velikog crnila“ (uz LIFF izdavač je Kulturni centar Leskovac), sredinom maja ove godine bila je kulturni događaj čiji su učesnici bili Rade Šerbedžija, Miloš Miša Radivojević, Goran Gocić, Darko Bajić i Nenad Pavlović, sin Živojina Pavlovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari