Nova izložba u novosadskoj Šok galeriji 1Foto: Plakat za izložbu

Izložbu fotografija i promociju publikacije berlinske fotografkinje Sandre Ratković “Merseyside i Bregzit”, Šok zadruga organizuje u utorak, 22. februara u 18 časova, u Šok Koridoru, galeriji u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, u pasažu br. 22.

Serija fotografija „Merzisajd i Bregzit“ berlinske fotografkinje Sandre Ratkovic posvećena je preokretima u Engleskoj koji idu ruku pod ruku sa glasanjem o Bregzitu. Umetnica je nekoliko puta putovala u Englesku nakon glasanja o Bregzitu i fotografisala ljude i scene u Merzisajdu, u severnoj Engleskoj. Osnovno pitanje ove serije fotografija je “Možete li da pogodite ko je glasao za Bregzit, a ko nije?”

Sandra Ratkovic je pitala ljude u Merzisajdu da li može spontano da ih fotografiše na ulici. Nakon toga ih je pitala o njihovom glasanju i njihovom mišljenju o Bregzitu. Portreti se poigravaju sa očekivanjima gledaoca, tražeći od gledaoca da sam odluči da li je prikazana osoba možda glasala za Bregzit – ili ne.

Namera fotografkinje je da gledalac fotografija bude suočen, kroz ovaj proces, da ispita – i preispita – svoje internalizovane procene i pretpostavke.

Još jedno važno pitanje koje se Sandra Ratkovic nada da je ispitala svojim fotografijama je: Kakva je situacija ljudi u Engleskoj nakon glasanja o Bregzitu i kakve su implikacije u vezi sa vizuelnim promenama u svakodnevnom životu i urbanim scenarijima, kao što je porast patriotskih simbola. Naročito u poređenju sa tradicionalnom slikom i estetikom Velike Britanije.

Sandra Ratkovic (1980, Frankfurt, Nemačka) je fotografkinja iz Berlina. Njen rad se fokusira na umetničkoj dokumentarnoj fotografiji i zainteresovana je za “hvatanje” svakodnevnih aktivnosti kojima bi pričala priču o različitim mestima i različitim kulturološkim normama.

Izložba “Merseyside i Bregzit” trajaće u Šok koridoru do 9. aprila.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari